Članak

RAZGOVOR ZA NAP

Muhasilović: Burnsova posjeta BiH je usputna, kao i opomena Dodiku, stvarni cilj je spasiti Trojku i Vučića

Primarni razlog boravka direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama J. Burnsa na Zapadnom Balkanu nije Bosna i Hercegovina, već spašavanje Trojke i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

(Patria) - Primarni razlog boravka direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Williama J. Burnsa na Zapadnom Balkanu nije Bosna i Hercegovina, već spašavanje Trojke i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Poručio je to u razgovoru za Novinsku agenciju Patria profesor međunarodnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i jedan od osnivača Udruženja "Čuvari Bosne" Jahja Muhasilović.

Muhasilović kaže da je razloga za Burnsovu posjetu zemljama regiona mnogo, ali da primarni razlog svakako nije bila Bosna i Hercegovina.

- Mislim da je to ipak spašavanje Aleksandra Vučića, s obzirom da su u Srbiji trenutno aktivni protesti zbog činjenice da su dali litijum Rio Tintu, ali i zbog rasta zadovoljstva koje je na neki način malo i konsolidovalo tamošnju opoziciju - ističe Muhasilović.

Na svom putu ka Srbiji, dodaje naš sagovornik, Burns je svakako odlučio usputno posjetiti i Bosnu i Hercegovinu, a nekoliko je razloga i za to.

- Prvi je svakako konsolidacija Trojke, s obzirom na to da SAD aktivno stoje iza formiranja te koalicije. Mislim da su Burnsovom posjetom htjeli da daju signal da oni i dalje stoje iza tog političkog rukovodstva, imajući u vidu da su aktivno stali i u njegovom formiranju, ali i da poprave taj negativni imidž Trojke.

Drugi je razlog želja Amerikanaca da pošalju poruku takozvanim malignim utjecajima Rusije i Kine i još jednom pokažu da Zapadni Balkan smatraju svojom sferom interesa.

A treći razlog, mada smatram da je on i najmanje bitan, su Dodikove prijetnje secesijom. Vidjeli smo da je on promijenio, odnosno ublažio svoju retoriku nakon dolaska Burnsa u Bosnu i Hercegovinu.

Vjerovatno su htjeli da mu kažu da ne ulazi ni u kakve političke ni geopolitičke avanture i pošalju mu signal da Bosna i Hercegovina, kao i cijeli Zapadni Balkan pripadaju toj zapadnoj sferi utjecaja i da se njegovo šurovanje s Kinezima, Rusima i ostalim nezapadnim akterima pažljivo prati u Washingtonu - zaključuje Muhasilović u razgovoru za NAP.

(D.K.)

#AleksandarVučić #CIA #JahjaMuhasilović #MiloradDodik #RioTinto #SAD #Srbija #Trojka #WilliamBurns #Izdvojeno #BiH