Članak

FEDERALNA MINISTRICA

Vlaisavljević dijeli novac: Za Božić, Advent, katoličke časopise 95 hiljada KM, za Bajram, ilahije i Ajvatovicu 16 hiljada

(Patria) - Za Božić, advente i svetišta Hrvata-katolika u Federaciji BiH ove će godine iz Federalnog ministarstva kulture i športa biti izdvojeno 95 hiljada maraka. Za Bajram, dva koncerta ilahija i Dane Ajvatovice sa iste će pozicije, iz istog Ministarstva u istoj godini biti izdvojeno 16 hiljada maraka, piše Istraga.ba.


Tako novac dijeli ministrica kulture u Vladi Federacije Sanja Vlaisavljević. Njenu odluku o dodjeli novca “za kulturu od značaja za Federaciju” možete pročitati kliknete li ovdje. Zapravo, sve će vam se samo kazati. Od 195 projekata koji će biti financirani novcem iz Federalnog budžeta, čak 105 ih je sa hrvatskim predznakom.

Evo paralele kada su u pitanju vjersko-kulturne manifestacije koje će biti finansirane iz Budžeta Federacije BiH. Ministrica Vlaisavljević odobrila je novac za osamnaest projekata koji se odnose na katolike-Hrvate. Samo četiri su projekta koji se odnose na vjersko-kulturne događaje Bošnjaka-muslimana.

Konkretno, za projekat Advent u Stocu odobreno 5000 KM, za Dani svetog Nikole Tavelića u Gustom Grabu kod Busovače 5000 KM, Advent u Travniku 5000 KM, Božićno -novogodišnji koncert u Čitluku 4000 KM, božićni susret s maticom u Brotnju 5000 KM, za projekat “Duh Božića” u Kiseljaku 4000 KM, za “Blagdansku čarolija u Žepču 6000 KM, za Dane svetog Ilije u Grahovu 4000 KM, za Ilindanske svečanosti u Stocu 4000 KM, za projekat “Lik i djelo Fra Didaka Buntića” u Čitluku 4000 KM, za božićni koncert u Travniku 4000 KM, za božićni koncert u Mostaru 4000 KM, za projekat “Božić u Varešu” 4000 KM, za projekat “Ususret Božiću” u Par Selu kod Tuzle 4000 KM, da Dane fra Didaka Buntića u Gradinićima 4000 KM , za projekat Franjevačkog muzeja “kulturno vjerski dani Naša Gorica” u Livnu 17000 KM. Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu za projekat “100 godina” bazilike dodijeljeno je 11 hiljada KM. Za promiciju 500. broja revije “Svjetlo riječi” koju izdaje Franjevački medijski centar izdvojeno je pet hiljada KM. Ukupno, osamnaest vjersko-kulturnih projekata Hrvata-katolika u BiH – 95 hiljada KM.




Kada je u pitanju vjersko-kulturni život Bošnjaka-muslimana situacija je ovakva. Za “Večer najljepših ilahija” u Ilijašu odobreno je 4000 KM, za “Dane bajramske radosti” Islamskoj zajednici u BiH je odobreno 4000 KM, za Dane Ajvatovice 4000 KM, a za večer ilahija u Livnu 4000 KM. Četiri projekta – 16 hiljada KM.

Nije to sve. Analiziramo druge “kulturne projekte”. Recimo, za kulturnu manifestaciju Dani berbe grožđa u Čitluku, Federalno ministarstvo kulture i športa sa Sanjom Vlaisavljević na čelu izdvojit će 14 hiljada maraka. Udruzi Manifest iz Širokog Brijega, za projekat Street Food Fest, isto Ministarstvo će dati 10 hiljada maraka budžetskog novca. Projekat Neum underwater film festival “potpomognut” je preko udruženja Standard iz Širokog Brijega sa 10 hiljada maraka. Tradicionalna kulturna manifestacija Dani kosidbe na Kupresu koštat će federalne poreske obveznike – 10 hiljada maraka. Udruzi Abduco iz Mostara za projekat “kulturna spajalica” ministrica Sanja Vlaisavljević dodijelila je 10 hiljada maraka. Za manifestaciju – izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji odobreno je 11 hiljada maraka. Etno festival “Moj Ivane”, na Kupresu dobio je šest hiljada maraka, dok je festivalu “pop glazbe” na Kupresu odobreno četiri hiljade KM. Ova dva projekta realiziraju se Hrvatskog doma Kupres, što znači da im je ukupno odobreno 10 hiljada maraka.

Značajnije iznose novca dobili su Sarajevo film festival- 150 hiljada KM, Narodno pozorište Sarajevo sa Dinom Mustafićem na čelu 60 hiljada KM i Jazz fest u Sarajevu 17 hiljada. Ali, recimo, Filmskom festivalu “Ivo Gregurević” u Orašku dodijeljeno je 36 hiljada KM.

“Dani Tolise” kod Orašja, recimo, od većeg su značaja da kulturu federacije od “Pozorišnih dana” najstarijeg profesionalnog pozorišta u državu – Narodnog pozorišta u Tuzli. Za Dane Tolise Sanja Vlaisavljević je izdvojila 10 hiljada KM, za “Tuzlanske pozorišne dane” 9 hiljada KM.

Ministrica Vlaisavljević je procijenila da “60. jubilarna internacionalna likovna kolonija u Počitelju” gdje se okupljaju umjetnici svjetskog glasa, vrijedi svega četiri hiljade KM. Toliko vrijedi i “6. sajam ćuptera” u Tepčićima kod Čitluka.

Za Festival klapske presume u Posušju izdvojeno je 10 hiljada KM., za “Loline horske večeri” u Sarajevu – četiri hiljade KM. Za “Noć vještica” Sarajevske filharmonije je izdvojeno sedam hiljada KM, a za Festival sevdalinke u Tuzli četiri hiljade KM. Za Mediteran film festival u Širokom Brijegu je izdvojeno sedam hiljada maraka, a za Tuzlanski film festival pet hiljada KM.

#AdventUStocu #AdventUTravniku #BlagdanskaČarolijaUŽepču #BožićnoNovogodišnjiKoncert #BudžetaFederacijeBiH #DaneSvetogIlije #DaniSvetogNikoleTavelića #FederalnoMinistarstvo #HrvataKatolika #SanjaVlaisavljević #BiH