Članak

PROCESI

Sud BiH preinačio presudu: Poslovnik VSTV-a ipak u skladu sa zakonom!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Apelaciono upravno vijeće Suda BiH u sastavu Mirsada Džindo, Zvjezdana Antonović i Redžib Begić uvažilo je zahtjev za zaštitu zakonitosti i preinačilo presudu vijeća za upravne poslove Suda BiH od 12. juna 2024. godine na način da se odbija zahtjev tužitelja Arbena Murtezića za ocjenu ustavnosti općeg akta člana 49. Stav 5 tačke b i c Poslovnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Presuda Apelacionog upravnog vijeća

Podsjećamo presudom vijeća za upravne sporove Suda BiH usvojen je zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta i ukinuta je odredba koja se odnose na konkurse, konkretno na način kako se biraju kandidati za nositelje pravosudnih funkcija, koji će biti pozvani na razgovor impliciraju diskriminaciju.

Riječ je o članu 49. Stav 5 tačke b i c.

(5) Bez obzira na broj bodova ostvaren po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je:

a) u sudu, odnosno tužilaštvu za koje se prijavio na poziciji nosioca pravosudne funkcije zaposlen njegov krvni srodnik u pravoj liniji bez ograničenja, u pobočnoj liniji do četvrtog stepena ili bračni, odnosno vanbračni drug ili srodnik po tazbini, odnosno srodnik vanbračnog druga, do drugog stepena;

b) nosilac pravosudne funkcije, a na poziciji s koje se prijavljuje proveo je manje od pet godina, računajući do dana isteka roka za podnošenje prijava;

c) predsjednik suda ili glavni tužilac, a prijavio se za upražnjenu poziciju za vrijeme trajanja prvog mandata na koji je imenovan;

d) ukoliko je obuhvaćen pravilima iz člana 48. ovog poslovnika, računajući do dana isteka roka za podnošenje prijava.

Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije, krajem prošle godine podnio je zahtjev za ocjenu zakonitosti odredbi iz Poslovnika ove sudske instance jer bez obzira na broj bodova ostvaren po kriteriju stručnosti, kandidat neće biti pozvan na razgovor ukoliko je: nosilac pravosudne funkcije, a na poziciji s koje se prijavljuje proveo manje od pet godina, računajući do dana isteka roka za podnošenje prijava; predsjednik suda ili glavni tužilac, a prijavio se za upražnjenu poziciju za vrijeme trajanja prvog mandata na koji je imenovan."

Murtezić je smatrao da ove odredbe diskriminiraju sudije i tužioce u odnosu na advokate, notare i druge pravnike koji nisu nosioci pravosudnih funkcija.
Ipak, Apelaciono vijeće je nakon što je pravobranilac BiH Almina Pilav podnijela zahtjev za zaštitu zakonitosti preinačilo presudu.

U obrazloženju se navodi da je osnovan prigovor tužene kao i podnosioca zahtjeva za zaštitu zakonitosti o nedostatku aktivne legitimacije Arbena Murtezića za pokretanje konkretnog upravnog spora.

„Stoga je Apelaciono upravno vijeće uvažilo zahtjev za zaštitu zakonitosti i preinačilo pobijanu odluku tako što je odbilo zahtjev Murtezića jer nije ovlašten da pokreće postupak ocjene zakonitosti općeg akta koji ne povrjeđuje njegovo pravo ili neposredni lični interes zasnovan na zakonu“, navodi se.

#AktivnaLegitimacija #ApelacionoVijeće #ArbenMurtezić #CentarZaEdukaciju #PravobranilacBiH #PravosudneFunkcije #UpravniSporovi #VisokoSudskoVijeće #ZakonitostOpćegAkta #ZaštitaZakonitosti #BiH #izdvojeno