Članak

NIVO CHARLIE

Zračna baza NATO-a u Njemačkoj podigla nivo sigurnosti zbog 'potencijalne prijetnje'

(Patria) - Zračna baza NATO-a u njemačkom gradu Geilenkirchenu podigla je sigurnosni nivo „na osnovu obavještajnih informacija koje ukazuju na potencijalnu prijetnju“, saopšteno je kasno u četvrtak.

„Svo osnovno osoblje koje nije u misiji poslato je kući kao mjera predostrožnosti“, navodi se u saopštenju baze na društvenoj mreži X, bez navođenja detalja.

„Sigurnost našeg osoblja je naš glavni prioritet. Operacije se nastavljaju prema planu“, dodali su, prenio je Reuters.

Glasnogovornik baze rekao je da je nivo prijetnje podignut na Charlie, drugo po veličini od četiri stanja pripravnosti, što se definiše kao „incident (koji se) dogodio ili su primljeni obavještajni podaci koji ukazuju na to da je neki oblik terorizma vrlo vjerovatan protiv NATO organizacije ili njegovog osoblja“.

Bio je to drugi put da je baza u kojoj se nalazi NATO-ova flota osmatračkih aviona AWACS podigla nivo sigurnosti nakon prošlosedmičnog incidenta kada je vojna baza u obližnjem Kelnu bila privremeno zatvorena dok su vlasti istraživale moguću sabotažu vodosnabdijevanja.

Istog dana, baza u Geilenkirchenu je prijavila pokušaj upada koji je doveo do potpunog čišćenja prostorija. U vezi sa sumnjom na sabotažu u bazi u Kelnu, njemačka vojska je kasnije rekla da su rezultati ispitivanja pokazali da voda iz slavine nije kontaminirana.

NATO je u prošlosti upozoravao na kampanju neprijateljskih aktivnosti koje je organizovala Rusija, uključujući akte sabotaže i cyber napade. Rusija redovno optužuje NATO da ugrožava njenu sigurnost.

U junu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je zapadna vojna alijansa uočila da se obrazac razvija i da su nedavni napadi rezultat sve aktivnije ruske obavještajne službe.

Analitičari su posljednjih godina tretirali nekoliko incidenata na teritoriji NATO-a kao sumnjive, među kojima je prekid vitalnog podmorskog kabla koji povezuje Svalbard s kopnom Norveške 2022. godine.

#Charlie #Geilenkirchen #Napadi #Nato #ObavjestajneInformacije #Prijetnja #Rusija #Sabotaza #Sigurnost #Terorizam #Svijet