Članak

TRAGEDIJA NA ISTOKU BOSNE

Iz Drine izvučena tijela migranata, u toku potraga za još sedam nestalih

(Patria) - Tim Uprave civilne zaštite Republike srpske za potragu i spašavanje na vodi i pod vodom pronašao je osam tijela migranata čiji se čamac danas prevrnuo na Drini kod Bratunca, od ukupno 15 nestalih.

Kako javlja novinarka BHRT-a, među osobama za kojima se još traga je i majka sa bebom. Još se ne zna koliko se ljudi utopilo.

Prema riječima 15 migranata koji su uspjeli isplivati na obalu, jutros se čamac sa njih 30 prevrnuo u rijeci Drini na lokalitetu Orlica.

"Opština Bratunac alarmirala je UCZ Rs. Odmah je na Drinu izašao naš tim za potragu i spasavanje na vodi i pod vodom iz Bratunca", saopćeno je iz UCZ Rs.

U Policijskoj upravi Zvornik Srni je rečeno da je policija zadržala 14 migranata za koje je utvrđeno da su iz Maroka, a koji su jednim od čamaca krijumčareni Drinom kod Bratunca, dok se drugi čamac prevrnuo. Pretpostavlja se da su čamci sa migrantima krenuli preko Drine sa područja opštine Ljubovija.

Ovim povodom oglasila se i Granična policija Bosne i Hercegovine.

"U ranim jutarnjim satima, na području općine Bratunac, policijski službenici Granične policije BiH, preduzimajući redovne aktivnosti nadzora državne granice evidentirali događaj u kojem su, za sada, nepoznate osobe s područja Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu pokušale prokrijumčariti veći broj nezakonitih migranata.

Prema za sada raspoloživim informacijama, u trenutku je došlo do prevrtanja čamca u kojem se nalazio veći broj migranata. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Tužilaštva BiH te se u ovom trenutku čini sve da se utvrde činjenice i poduzimaju se sve mjere i radnje na rasvjetljavanju ovog događaja“, naveli su iz Granične policije BiH.

#Bratunac #Drina #Ljubovija #Maroko #Migranti #RasvjetljavanjeDogadjaja #UCZRs #CRNAHRONIKA