Članak

DRUGAČIJE NE ZNAJU

Konaković - jednom režim, uvijek režim: NiP-ova država za kriminal i korupciju, a zatvor za narod i opoziciju!

Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

"Ovo je zemlja u kojoj je na šest mjeseci zatvora osuđen Fikret Dedić, borac iz Bužima, zbog tri metra drva kojim je želio grijati svoju djecu. Odležao je dva mjeseca, a za ostatak kazne platio je državi 12.900 KM. Završavali su u zatvorima i političari, ali ne oni koji kradu ili kriminalom upravljaju, završavali su uglavnom njihovi politički rivali i oponenti. Presude za privredni kriminal u javnom sektoru ne postoje, ne postoje čak ni institucije koje utvrđuju sukob interesa u BiH.

Prva smo zemlja na listama korupcije u Evropi, političari se brzo bogate ulaskom u parlamente i vlade. Njihova imovina raste brzinom kojom se pogoršavaju uslovi života običnog građanina u BiH.

Vrtoglavo brzo. Predstavnici pravosudnog sistema jednako se brzo bogate, a snažno se suprotstavljaju novom zakonu kojim bi bili podložni kontroli porijekla lične imovine“, riječi su ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, nekadašnjeg Konakovića koji je ovakvim izjavama dobijao naklonost stranih ambasada, ali i građana koji su razočarani u pravosudni sistem.

Priznat će Konaković te 2022. godine da ljubav između političke elite i korumpiranih predstavnika pravosuđa cvjeta.

„Svakog ko na to ukaže odmah prozivaju i nazivaju to “pritiskom na pravosuđe”. Nerijetko stižu i prijetnje da će koristiti mehanizme da takav narativ zaustave“, govorio je Konaković.

I onda je došao na svoje. Njegove partijske kolege, ali i drugi okupljeni oko SDP-a i Naše stranke počeše živjeti ovim životom – punim ljubavi s predstavnicima pravosuđa.

U zatvorima završiše politički oponenti, a podobni tužioci zadobiše povjerenje Konakovića. Mic po mic preuzimalo se 'omraženo' Tužilaštvo Kantona Sarajevo od još mrskije SDA (čiji su članovi i bili prije prelaska u NIP) i sada kada je Elvedin Okerić proglašen nevinim čovjekom zbog dijeljenja stotina hiljada maraka udruženjima gdje su NIP-ovi članovi, odahnuše kritičari.

Prije svih Konaković, koji se oslobodio 'režima'. Nikako da prizna da je on bio dio i ranijeg režima, a i sadašnjeg, a narod nikako da dobije tako željenu amneziju.

Procvjeta tako ljubav između političke elite i pravosuđa. Provodadžija ljubavi tužilac Sead Kreštalica postade moralna vertikala po NIP-u. Kreštalica je na osnovu “prijave i pratećih spisa” zaključio da Okerić nije počinio krivično djelo.

Kreštalica je tako bez poduzimanja bilo kakve radnje zaključio da Okerićevo dodjeljivanje nekoliko stotina hiljada maraka udruženjima koja su osnovali kadrovi Naroda i Pravde nije krivično djelo.

A, ne tako davno bio je u žiži javnosti i zbog slučaja Dženana Memića, o kojem je do skoro najviše govorio upravo NIP.

Seada Kreštalicu imenovat će za jednog od zamjenika glavne tužiteljice Tužilaštva KS, a reakciju je odmah tada dao Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića.

Kreštalica je bio tužilac koji je u dva sudska procesa zastupao optužnicu Tužilaštva KS za saobraćajnu nesreću, zajedno s još nekoliko tužilaca, protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Podsjećamo da, manje više, zbog manipulacija oko ovog slučaja, kojeg je NIP ranije prišivao ‘kadrovima SDA’, Klub zastupnika NIP-a u Skupštini KS napustila Arijana Memić, sestra rahmetli Dženana.

Kritikovala je tada Arijana komesara MUP-a KS, i sada, sigurno ima, duplu satisfakciju zbog svoje odluke, nakon što NIP tužioca Kreštalicu diže na pijedestal pravednosti. A, on, upravo prema viđenju Konakovića, nije ništa drugo nego režimski sluga.

I valjda je ovaj slučaj potpuno ogolio politiku NIP-a. Mogli smo vidjeti i na primjeru javnih RTV sistema šta Konaković smatra profesionalizmom, odgovornošću i demokratijom u konačnici i istinom.

“Dugoročno rješenje nagomilanih problema s kojima se suočavaju javni emiteri u našoj zemlji očekujem kada u menadžmentima oba javna emitera, i FTV-a i BHRT-a, budu sjedili ljudi koji rade onako kako politike Trojke od njih traže”, govorio je Konaković.

Dakle, stavljanje javnih emitera u našoj zemlji pod političku kontrolu, stavljanje pravosuđa pod političku kontrolu, mediji koji samo hvale vlast su isključivo po mjeri stvari NIP-a i Konakovića.

Kako prođu oni koji drugačije misle ili govore možemo potražiti u slučaju istraga oko narkokartela 'Tito i Dino', a kasnije akcije 'Crna kravata'.

Još je pamti skandalozan napad Elmedina Konakovića na Avdu Avdića i Tužilaštvo BiH. Prvo je javno pozivao novinare da istraže svaku temu, a onda krenuo u brutalni obračun s onima koji pišu o NIP-u, vezama s narkokartelima ili korupcijom vezanom za kadrove NIP-a.

Tada su mu pakovali, ali evo dođe vrijeme i da im se raspakuje, jer ipak su oni stari/novi režim, koji će i dalje građane slati u zatvore zbog sječe drva (jer zakon se mora poštivati), ali i političke oponente, jer vlast ima ko da štiti - pravosuđe!

#AminaČorboZećo #BiH #Bužima #ElmedinKonaković #Evropa #FikretDedić #izdvojeno #NašaStranka #PravosudniSistem #SDP #TužilaštvoKantonSarajevo