Članak

16. AVGUST 1996. GODINE

Međunarodni aerodrom Sarajevo ponovo otvoren za civilni zračni promet 1996., prisustvovali Izetbegović i Christopher

(Patria) - Na današnji dan, 16. augusta 1996. godine, nakon četiri godine, ponovo je otvoren Međunarodni aerodrom Sarajevo za civilni zračni promet. Prvi poslijeratni letovi realizovani su od strane turske aviokompanije Top Air i Croatia Airlines, čime je Sarajevo vraćeno na kartu međunarodnih destinacija i otvorene su nove mogućnosti za putovanja i povezivanje.

Godinu 1996. završili su sa 26.000 putnika, a 28 godina kasnije Međunarodni aerodrom Sarajevo obara milionske rekorde, nastavljajući svoj rast i povezivanje Sarajeva sa cijelim svijetom.

"Danas, zahvaljujući povjerenju naših putnika i podršci partnera u suradnji sa brojnim aviokompanijama koje operiraju s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, povezujemo naš grad sa preko 30 evropskih i svjetskih destinacija", saopćeno je iz MAS-a.

Svečanosti poslijeratnog otvorenja prisustvovao je tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i američki državni sekretar Warren Christopher.

Inače, na aerodrom su tokom agresije na BiH (1992.-1995.) slijetali samo službeni avioni i avioni sa humanitarnom pomoći.

Od aprila 1996. dijelom Aerodroma su upravljale civilne vlasti BiH. U tom mjesecu počela je i borba za vraćanje Aerodromu Sarajevo prave funkcije - civilnog zrakoplovstva. Počelo se praktično od nule. Dio polovne opreme doniran je Aerodromu, sanirana je sortirnica i pretvorena u improvizirani terminal.

Radnici su, nakon kratke obuke u Turskoj, zauzeli svoja dugo očekivana radna mjesta i polako je sve krenulo naprijed, da bi se 16. augusta 1996. sarajevski Aerodrom, konačno otvorio za civilni promet.

Generalna rekonstrukcija aerodromske terminalne zgrade sa kompletno novom tehnologijom i opremom vrhunskog kvaliteta uspješno se završila početkom 2001. godine. Svečanim otvorenjem u martu 2001. godine.

Posljednjih nekoliko godina Međunarodni aerodrom Sarajevo radio je na modernizaciji i proširenju kapaciteta, a u toku su i radovi na proširenju piste.

Međunarodni aerodrom Sarajevo u vlasništvu je Vlade Federacije, a iz međunarodne zajednice otvoreno traže da se sarajevski aerodrom da pod koncesiju nekoj međunarodnoj kompaniji.

#AlijaIzetbegović #američkidržavnisekretar #BiH #WarrenChristopher