Članak

NEGATIVNE REAKCIJE

Naša stranka ne zna ni ko je reis IZ u BiH ali zna braniti Ivanu Marić kad se ismijava sa islamom

(Patria) - Naša stranka danas se oglasila o slučaju Ivane Marić koja je u petak ismijala reisul ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića zbog upućivanja poziva hatibima za učenje Kišne dove.

"Oštro osuđujemo govor mržnje upućen Ivani Marić i hajku koja je protiv nje pokrenuta zbog statusa u kojem šaljivo komentira poziv reisu-l-uleme Mustafe efendije Cerića vjernicima da uče kišnu dovu", naveli su iz Naše stranke ime ranijeg reisul-uleme, umjesto Huseina ef. Kavazovića. Nakon 20 minuta poslali su ispravljenu verziju.

"Posebno osuđujemo političare koji su svojim stavovima doprinijeli atmosferi linča. Političari, ako već nemaju hrabrosti štititi slobodu govora, onda bi trebali o tome šutjeti, a nikako podgrijavati negativne tenzije prema bilo kome.

Duboko smo svjesni da ironija iskazana prema bilo kojoj vjerskoj pojavi kod vjernika može izazvati negativna osjećanja, ali se borimo za društvo u kojem ta činjenica ne smije ni kod kog izazivati strah da svoj stav o vjeri iznosi javno čak i ako on nije po mjeri vjernika. Jednako kao što smo za potpuno otvoreno ispoljavanje vjere i vjerskih osjećanja", navode iz Naše stranke.

Iako se predstavlja "nezavisnom političkom analitičarkom" Ivana Marić 2021. godine bila je jedna od kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva ispred Naše stranke. No, ipak je Anja Margetić izabrana za dogradonačelnicu kao uspješna sportistkinja, a ne osoba koja iza sebe ima niz kontroverznih izjava pa i onu da su "Bošnjaci sebi izmislili ime da ne budu samo muslimani".

#IvanaMarić #Našastranka #BiH