Članak

NAJBOLJI BH. TENISER

Damir Džumhur osvojio Challenger u Santo Domingu, značajan skok na listi ATP-a

(Patria) - Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur osvojio je Challenger u Santo Domingu nakon što je u finalu bez većih problema pobijedio Andresa Andradea.

Džumhur je podsjetio na svoje najbolje dane na Challengeru u Dominikanskoj Republici i dodao je još jedan trofej u svoju kolekciju.

Sarajlija je uspio da se plasira u finale turnira u kojem je bio treći nositelj, te je na kraju sjajnom igrom uspio da dođe do trofeja.

Džumhur je u finalnom okršaju igrao protiv ekvadorskog tenisera Andresa Andradea i uspio je da slavi sa 2:0 u setovima, te osvoji Challenger u Santo Domingu.

Prvi set trajao je 50 minuta i Andrade je dobro krenuo jer je nakon osvojenog breaka vodio sa 3:1 u gamovima. No, Džumhur ekspresno vraća break i dolazi do 3:3, a odlučujući detalj desio se u devetom gemu.

Kod rezultata 4:4 naš teniser u najbolji trenutak pravi break za 5:4, a potom lagano bez izgubljenog poena svojim servisom stavlja tačku na ovaj set koji je dobio sa 6:4, te je poveo protiv Andradea sa 1:0.

Drugi set počeo je s izgubljenim breakovima s obje strane. Prvo je Džumhur napravio break za 1:0, ali je Andrade uspio da uzvrati istom mjerom za 1:1.

No, Džumhur je ponovo breakom došao do 2:1 i isti je potvrdio svojim servisom za 3:1. Novi break naš teniser pravi za 5:2 i činilo se da je sve već riješeno, ali se Ekvadorac nije tako lako predavao.

Uspio je da vrati još jedan break i dođe nakon svog servisa do 5:4, ali je Džumhur u desetom setu ponovo bio fantastičan i gem dobio bez izgubljenog poena.

Džumhur je na kraju i drugi set dobio sa 6:4 i slavio je s konačnih 2:0, te je došao do trofeja na turniru u Dominikanskoj Republici što je znao kako da proslavi.

Jasno je da će bh. teniser napredovati i na novoj ATP listi i ostvariti skok od čak 19 mjesta što znači uveliko povratak u najboljih 100. Džumhur je trenutno na 100. mjestu ATP liste, ali bi od sutra trebao biti 81. teniser svijeta.

Najbolji plasman u dosadašnjoj karijeri ovaj 32-godišnji teniser imao je prije šest godina kada je bio na 23. mjestu ATP liste. Ovo je bio 12. osvojeni Challenger za Džumhura u karijeri, a ima i tri ATP titule.

(sportsport.ba)

#ATP #DamirDžumhur #sport