Članak

VLASNIŠTVO ELONA MUSKA

Društvena mreža X zatvara operacije u Brazilu

(Patria) - Društvena medijska platforma X, nekadašnji Twitter, zatvoriće svoje lokalne operacije u Brazilu nakon pravne borbe oko prava i odgovornosti platforme, rekao je u subotu vlasnik Elon Musk. Usluga će ostati dostupna brazilskim korisnicima, javio je AFP.

Zatvaranje je bilo očigledan vrhunac tekuće pravne bitke između Muska i sudije brazilskog Vrhovnog suda Alexandrea de Moraesa, koji je rekao da se pokušava boriti protiv širenja opasnih dezinformacija na internetu.

U postu u subotu iz X-ovog odjela za globalne vladine poslove navodi se da je Moraes „prijetio našem pravnom zastupniku u Brazilu hapšenjem ako ne poštujemo njegove naredbe o cenzuri“.

U njemu se navodi da je zatvaranje ureda neophodno „da bi se zaštitila sigurnost našeg osoblja“, dodajući da je „odgovornost isključivo na Alexandreu de Moraesu“.

Moraes je ranije naredio suspenziju nekoliko profila na Twitteru osumnjičenih za širenje
dezinformacija, uključujući i one pristalica bivšeg predsjednika desničara Jaira Bolsonara, koji je pokušao diskreditovati sistem glasanja na predsjedničkim izborima 2022. godine, koje je izgubio.

„Sloboda izražavanja ne znači slobodu agresije“, rekao je Moraes.

„To ne znači slobodu da se brani tiranija.“

Moraes je predvodio bitku protiv dezinformacija u Brazilu. On predsjedava Vrhovnim izbornim sudom (TSE), a prošle godine je Bolsonaro proglasio nepodobnim da se ponovo kandiduje za funkciju, rekavši da je širio lažne informacije o izbornom sistemu.

Musk i drugi kritičari rekli su da je Moraes dio sveobuhvatnog gušenja slobode govora.

Izvršni direktor je u subotu rekao da je X postupio u skladu s Moraesovim naredbama, „ne postoji način da objasnimo svoje postupke, a da se ne stidimo“.

Moraes je u aprilu naredio istragu protiv Muska. Naredba koju je vidio AFP pokazuje da Moraes optužuje Muska za „kriminalnu instrumentalizaciju“ platforme.

Moraes je rekao da je Musk ponovo aktivirao zabranjene profile i zaprijetio mu kaznom od oko 20.000 dolara za svaki slučaj.

„Društvene mreže nisu zemlje bez zakona“, napisao je Moraes.

Musk je odgovorio da, iako bi X mogao izgubiti svoj brazilski prihod, „principi su važniji od profita“.

#Brazil #ElonMusk #mrežaX #Svijet