Članak

NAPREDAK UKRAJINE

Rusija kaže da je Ukrajina koristila rakete sa Zapada da uništi most u Kurskoj oblasti

(Patria) - Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je Ukrajina upotrijebila zapadne rakete, vjerovatno američke proizvodnje, HIMARS, da uništi most preko rijeke Sejm u regiji Kursk, ubivši dobrovoljce koji su pokušavali evakuisati civile, javila je Reuters.

„Prvi put je regija Kursk pogođena raketnim bacačima zapadne proizvodnje, vjerovatno
američkim HIMARS-om“, rekla je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva
vanjskih poslova, u petak kasno na Telegramu.

„Kao rezultat napada na most preko rijeke Sejm u okrugu Gluškovo, on je potpuno uništen, a dobrovoljci koji su pomagali evakuisanom civilnom stanovništvu su ubijeni.“

Načelnik ukrajinske vojske Oleksandr Syrsky rekao je u petak da njegove snage napreduju između jedan i tri kilometra u nekim oblastima u regionu Kursk, jedanaest dana od početka upada u Rusiju.

Kijev je tvrdio da je preuzeo kontrolu nad 82 naselja na površini od 1.150 kvadratnih kilometara u regionu od 6. augusta.

Rusija je optužila Zapad da podržava i ohrabruje prvu kopnenu ofanzivu Ukrajine na rusku teritoriju i rekla da „teroristička invazija“ Kijeva neće promijeniti tok rata.

Sjedinjene Američke Države, koje su rekle da ne mogu dozvoliti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pobijedi u ratu koji je pokrenuo u februaru 2022., za sada smatraju iznenadni upad zaštitnim potezom koji opravdava upotrebu američkog oružja, rekli su zvaničnici u Washingtonu.

#HIMARS #Rusija #Ukrajina #Svijet