Članak

VARŠAVA

Poljska: Ukrajinska ofanziva ne mijenja stav Zapada protiv eskalacije

(Patria) - Ukrajina žanje „ogromnu političku dobit“ od svoje vojne ofanzive na zapadnu Rusiju, ali upad ne mijenja „pristup protiv eskalacije“ Zapada, rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Tomasz Siemoniak, javio je Reuters.

Ukrajina kaže da je zauzela više od 80 naselja na više od 1.150 kvadratnih kilometara u Kursku od 6. augusta u najvećoj invaziji na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

„Ova ofanziva ne mijenja stav Zapada protiv eskalacije“, rekao je Siemoniak, upitan u intervjuu za Reuters kasno u petak da li bi vojni dobici Kijeva mogli promijeniti stav njegovih saveznika o upotrebi oružja koje isporučuju za rat s Rusijom.

Zapadne vlade koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. do sada su odbijale da dozvole Kijevu upotrebu oružja dugog dometa zbog rizika od eskalacije sukoba.

„Mislim da je za zapadne zemlje ovo događaj u smislu promjene imidža Ukrajine - politički dobici Kijeva su ogromni nakon manje od dvije sedmice“, rekao je Siemoniak.

Sjedinjene Američke Države do sada smatraju da je upad Ukrajine u regiju Kursk zaštitni potez prikladan za Kijev da koristi američku opremu, rekli su zvaničnici u Washingtonu ove sedmice, ali su izrazili zabrinutost zbog mogućih komplikacija dok se ukrajinske trupe probijaju dalje na neprijateljsku teritoriju.

Varšava je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine, a poljski premijer Donald Tusk dao je sličan ton kao Washington ranije ove sedmice, rekavši da Ukrajina ima puno pravo da izvrši ratni odgovor na način koji će efektivno paralisati Rusiju.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je u petak da je prekogranični upad Kijeva u rusku oblast Kursk potreban kako bi se Moskva uvjerila da započne „poštene“ mirovne pregovore. Rusija je ukrajinski upad nazvala velikom provokacijom i obećala da će uzvratiti „dostojnim odgovorom“.

SAD i zapadne sile, koje žele izbjeći direktnu vojnu konfrontaciju s Rusijom, rekle su da
Ukrajina nije unaprijed obavijestila i da Washington nije bio umiješan.

#Poljska #Rusija #Ukrajina #Varšava #Svijet