Članak

RUSKA AGRESIJA

Zelenskiy: Ukrajina jača pozicije u ruskoj oblasti Kursk

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u subotu da su njegove trupe ojačale položaje u ruskoj regiji Kursk skoro dvije sedmice nakon upada i pozvao na hrabre odluke saveznika Kijeva da dozvole udare dugog dometa, javio je Reuters.

Ukrajina kaže da je zauzela više od 80 naselja na više od 1.150 kvadratnih kilometara u Kursku od 6. augusta u najvećoj invaziji na Rusiju od Drugog svjetskog rata.

Zelenskiy je rekao da je načelnik vojske Oleksander Syrskyi izvijestio da su ukrajinske trupe nastavile napredovanje i da su zarobile još ruskih vojnika. On je rekao da se operacija u regionu Kursk odvija po planu i da su ukrajinske trupe nastavile da napreduju i jačaju svoje pozicije.

Zelenskiy je obnovio svoje pozive zapadnim saveznicima Ukrajine da dozvole udare dugog dometa na Rusiju.

„Dugometna sposobnost naših snaga je odgovor na sva najvažnija, najstrateška pitanja ovog rata“, rekao je u svom dnevnom video obraćanju naciji.

„Pojačaćemo naš diplomatski rad. Insistiraćemo da su potrebni hrabri koraci i hrabre odluke“, dodao je.

Zapadne vlade koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini nakon ruske invazije u februaru 2022. do sada su odbijale da dozvole Kijevu upotrebu oružja dugog dometa zbog rizika od eskalacije sukoba.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izvještaju navela da trupe uspješno napreduju dalje u Kursku, ne nudeći više detalja. Prethodno je prijavljen napredak od 35 km.

Rusija je upad nazvala velikom provokacijom i obećala da će uzvratiti „dostojnim odgovorom“, više od dvije i pol godine otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu punog razmjera. Moskva kaže da je Ukrajina koristila zapadno oružje, uključujući vjerovatno rakete HIMARS američke proizvodnje da uništi most i ubije dobrovoljce koji pokušavaju evakuisati civile.

Zelenskiy je takođe rekao da su ukrajinske trupe odbile desetine ruskih napada u blizini
Pokrovska i Torecka u ukrajinskoj oblasti Donjeck. Vojska je saopštila da je 51 ruski napad zaustavljen u blizini Pokrovska, glavnog logističkog čvorišta u istočnom regionu, i još 13 u blizini grada Torecka u posljednja 24 sata.

#Kursk #Rusija #Ukrajina #VolodymyrZelenskiy #Svijet