Članak

OSIGURANA I KONFERENCIJSKA LIGA

Historijski uspjeh Borca: Osigurao grupnu fazu u Evropi

(Patria) - FK Borac je večeras u Banjaluci ugostio farski Klaksvik u revanšu trećeg pretkola Evropske lige, te je slavio sa 3:1 (2:1) i nakon produžetaka prošao u play-off, a samim tim osigurao grupnu fazu Konferencijske lige.

Nakon poraza od 2:1 na Farskim otocima, Borac je večeras imao priliku da pred punim tribinama osigura grupnu fazu Konferencijske lige, u slučaju da u play-offu Evropske lige bude zaustavljen. Srećom, bh. prvak je prošao dalje i igrat će s mađarskim Ferencvarošem u play-offu, ali je već osigurao nastup u najnovijem UEFA takmičenju, što je prošle sezone napravio Zrinjski. Svakako historijska noć u Banjaluci.

Kako se moglo i očekivati, Borac je večeras od prve minute zauzeo inicijativu na terenu i pokazao šta želi od ovog revanša. Prvi je pokušao Čavić, koji je sa 16 metara pucao preko gola, a zatim je Carolina iz daljine poslao loptu kraj gola.

Na vodeći gol Borca nije se dugo čekalo. U 17. minuti brzo su igrači Borca izveli korner, Čavić petom uposlio Srečkovića, a ovaj lukavim udarcem pogađa za veliko slavlje na Gradskom stadionu.

U 32. minuti Kvržić centrira, Lukić je glavom dobro šutirao iz teške pozicije, ali je bio neprecizan. Banjalučani su zasluženo na odmor otišli sa 1:0.

Borac je bio bolji i na otvaranju drugog dijela, dok je Klaksvik igrao veoma oprezno, čekajući svoju šansu iz kontri. I onda gosti ni iz čega dolaze do 1:1 u 53. minuti. Pavlović je ostao sam i sa sedam metara glavom pogodio za izjednačenje.

Borac je brzo uvratio, Srećković ponovo pogađa i u 55. minuti, ali je VAR poništio slavlje Banjalučana jer se radilo o nedozvoljenoj poziciji.

Domaći su nakon toga krenuli još jače ka golu gostiju, te su, svjesni da nemaju više šta izgubiti, bacili sve karte u napad i stegnuli obruč oko gola Klaksvika. Redali su se opasni napadi pred golom Farana, no Borac nije uspijevao doći do potrebnog gola.

U 69. minuti topovski udaraac Caroline, ali odbranio je Jensen, a potom je golman gostiju skinuo zicer Kvržića, koji je bio sam i glavom sa nekoliko metara šutira, no Jensen paradom loptu izbacuje u korner.

Jensen se pretvorio u Neuera, pa u 75. minuti brani šut Savića, zatim zaustavlja i Lukića koji je natrčao na odbijenu loptu. Žestoki napadi Borca su nastavljeni, ali kao da je bila začarana mreža gostiju.

I konačno,u 82. minuti Stefan Savić postiže sjajan gol. Sada ni Jensen nije mogao ništa. Vukčević za rezervistu Hasukića, ovaj majstorski petom ostavlja loptu za Savića, koji matira Jensena.

Borac će u play-offu Evropske lige igrati protiv Ferencvaroša, a u slučaju da ispadne od Mađara, nastupat će u grupnoj fazi Konferencijske lige.

Ovo je veoma uspješna noć za bh. fudbal, pošto se HŠK Zrinjski večeras plasirao u play-off, pošto je večeras sa 2:0 savladao Botev u revanšu u Mostaru. Rival Mostarcima po svemu sudeći bit će portugalska Vitoria.

Na samom početku prvog produžetka Borac je poveo s 3:1. Savić je sjajno centrirao a Meijers glavom pogađa i na taj način donosi Banjalučanima plasman u play-off Evropske lige. Imao je Kulašin sjajnu šansu u 105. minuti na dodavanje Hasukića, ali je Jensen opet odbranio. Do kraja je ostalo 3:1 i Borac slavi historijski uspjeh.

(sportsport.ba)

#Borac #Evropa #Sport