Članak

OBAVEZA NA EU PUTU

Vlada Rs podržava uvođenje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112 uz poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta

(Patria) - Vlada Republike srpske na današnjoj sjednici je prihvatila Informaciju o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Vlada Rs podržava uvođenje evropskog broja za hitne slučajeve „112“ uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti Republike srpske.

Vlada je saglasna sa Nacrtom zakona o dopunama Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“.

"Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da Ministarstvu komunikacija i transporta BiH dostavi mišljenje na Nacrt zakona o dopuni Zakona o komunikacijama u dijelu koji se odnosi na uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“. Zadužuju se sve republičke institucije koje nakon donošenja ovog zakona, na bilo koji način budu učestvovale u postupku uvođenja jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ sa tehničkog, organizacionog i svakog drugog aspekta da obezbijede zaštitu interesa i nadležnosti Republike srpske.

Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju o ovom zaključku upozna poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ministre u Savjetu ministara BiH koji dolaze iz Republike srpske.

Kako se navodi u Informaciji, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH u ovom Nacrtu zakona uvažilo je primjedbe koje su kao usaglašene na nivou Republike srpske dostavljene u julu mjesecu. Nacrt zakona koji je u prilogu Informacije stvara zakonski preduslov za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne slučajeve „112“ u Republici srpskoj i BiH uz uvažavanje ustavnih i zakonskih nadležnosti u pogledu rada hitnih službi", saopćeno je nakon sjednice.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i Informacija o Prednacrtu zakona o elektronskim medijima u BiH i Prednacrtu zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH, te je saglasna sa daljim učešćem predstavnika institucija Republike srpske u radnoj grupi za pripremu Prednacrta zakona o elektronskim medijima u BiH.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Generalnim sekretarijatom Vlade Republike srpske predloži kandidate za člana i zamjenskog člana radne grupe za pripremu Prednacrta zakona o transparentnosti vlasništva nad medijima u BiH.

Vlada Republike srpske traži od predstavnika Ministarstva saobraćaja i veza Republike srpske koji učestvuju u radnim grupama za izradu propisa na nivou institucija BiH da vode računa o zaštiti ustavne nadležnosti i interesa Republike srpske, te da se u svom radu pridržavaju Kodeksa o ponašanju imenovanih predstavnika iz Rs u radnim tijelima za izradu zakona drugih propisa i projekata na nivou Bosne i Hercegovine.

#broj #EU #nadležnosti #VladaRs #BiH