Članak

SLIJEDE KONKURSI ZA FUP

Džeba otkrio prioritete HDZ-a: Intervjui sa kandidatima za UO RTVFBiH 3. septembra, slijedi izbor članova Nezavisnog odbora

(Patria) - Zajednička radna grupa Komisija za izbor i imenovanja koja je počela sa radom u junu, do sada je raspisala konkurse za članove Nezavisnog odbora i članove Upravnog odbora RTV FBiH.

U ovoj komisiji članovi su Aner Žuljević (SDP), Goran Opsenica (HDZ), Rasim Smajlović (NIP) iz Predstavničkog doma PFBiH, dok su iz Doma naroda Milan Ševo (HDZ) koji je i predsjednik i Kristina Petrović (SDP). Član Mirnes Bašić (SDA) početkom jula podnio je ostavku jer nije želio učestvovati u radu na način da im pravni stručnjaci OHR-a tumače šta može, a šta ne može. To se posebno odnosi na izbor članova UO RTV FBiH. Iako zakon kaže da se svake godine bira po jedan član, Komisija je raspisala konkurs za četiri člana pravdajući to činjenicom da ne postoji Upravni odbor već godinama.

No, osim člana Komisije Rasima Smajlovića iz NIP-a koji često istupa u medijima, u cijelu proceduru i rad ove Komisije upućen je i Damir Džeba, šef Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

On je u izjavi za RTV Herceg-Bosna najavio kako će 3. septembra Zajednička radna grupa obaviti intervjue sa 11 kandidata za članove Upravnog odbora.

Govoreći o Federalnoj televiziji, Džeba je kazao kako je direktor FTV-a već 16 godina Bošnjak (Džemal Šabić op.a) te da se „tu mora napraviti reda“.

„Konačno smo doveli to do kraja da izaberemo članove UO koji će izabrati novog direktora i novo Programsko vijeće“, kazao je Džeba.

On je upućen i u proceduru izbora članova Nezavisnog odbora pa je tako kazao da su stigle 32 prijave koje će biti tek otvorene 3. septembra.

Nakon što se izaberu članovi Nezavisnog odbora oni će nakon konstituisanja raspisati konkurs za direktora i zamjenika direktora Federalne uprave policije.

U tom kontekstu je pokrenuta i izmjena dva zakona koja će omogućiti i kadrovima iz drugih MUP-ova da se prijave za direktora i zamjenika direktora FUP-a.

No, te izmjene moraju proći parlamentarnu proceduru na šta se očito računa već u septembru.

#FUP #HDZ #Nezavisniodbor #RTVFederacije #BiH