Članak

BILE PUKOTINE NA MOSTU

Nikšić najavio otvaranje mosta Počitelj za početak septembra, ali neće biti pušten u promet bez upotrebne dozvole

(Patria) - Federalni premijer Nermin Nikšić oglasio se danas na društvenim mrežama te govorio o infrastrukturnim projektima. Tako je naveo da su nakon zastoja deblokirani radovi na tunelu Hranjen.

"Ne želim se osvrtati na razloge zašto je došlo do blokade, kao ni na još jednom neutemeljene optužbe prema Vladi Federacije i upravi Autocesta. Jedino što je važno jeste da je ove godine izdvojen najveći pojedinačni iznos za ovu dionicu puta i da ćemo insistirati na intenziviranju radova, nakon prevazilaženja svih administrativnih prepreka. Niko ne treba sumnjati da je opredjeljenost ove Vlade što brža saobraćajna deblokada istočnog dijela BiH", naveo je Nikšić.

Za početak septembra je najavio otvaranje 11,1 kilometara autoceste od Počitelja do Zvirovića uključujući i sam most Počitelj (Hercegovina).

"Most je megagrađevina na koridoru Vc čija je dužina 1 kilometar i visina 100 m, a koji je prije 10 dana prošao test probnog opterećenja. Naravno da su time otklonjene sve tehničke prepreke, ali se dionica neće pustiti u promet dok se za nju ne dobije upotrebna dozvola", kazao je Nikšić.

Podsjećamo, na mostu Počitelj bile su uočene pukotine koje su sanirane, a nedavno je iz Autocesta FBiH saopćeno da se radilo testiranje probonog opterećenje sa 12 kamiona teških po 40 tona.

“Završeno je ispitivanje mosta Hercegovina probnim opterećenjem. Rezultati ispitivanja su pokazali da se most ponaša u skladu sa projektnim uslovima, tj. da su ugibi u projektovanim granicama i da su zaostale deformacije u projektovanim granicama kao i ponašanje konstrukcije uslijed dinamičkog opterećenja mosta. Poslije ovoga slijedi tehnički prijem koji će dati rezultate takve da se može most pustiti u promet, odnosno poslije toga će se dobiti upotrebna dozvola i investitor može pustiti most u promet odnosno svima nama na korištenje”, kazao je Ismet Hajduk, glavni inženjer za mostove i objekte na dionici Počitelj – Zvirovići.

JP Autoceste FBiH su podnijele zahtjev za tehnički prijem prema resornom ministarstvu te očekuju da će to biti završeno uskoro i da će dobiti upotrebnu dozvolu nakon čega će
most i cijela dionica Počitelj - Zvirovići biti u prometu, saopćeno je iz Autocesta 8. avgusta.

#autoput #BiH #Hercegovina #mostPočitelj #NerminNikšić