Članak

SARAJEVO

Uposlenici NUB-a na protestnoj šetnji, traže da se konačno riješi njihov status

(Patria) - Uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine mirnom šetnjom do zgrade Vlade FBiH prema Vladi KS i zgradi Parlamenta, pozvali su sve političke strukture da napokon riješe problem u kojem se nalaze već tri decenije.

Oni se trenutno nalaze ispred Federalne vlade. Kažu da su poručili osiguranju da ako iko ima potrebu da im se obrati, oni će ovdje biti još desetak minuta.

Njihov problem, između ostalog, je neriješen pravni status, ali kako su istakli za Faktor, najvažnije im je da riješe problem finansiranja jer već četiri mjeseca nisu primili plaću.

- Uvijek se u ovih 30 godina dešavalo da nemamo plaće, nekada je to bilo devet mjeseci, sada četiri - istakli su za Faktor.

Na jednom od transparenata istakli su one za koje smatraju da su odgovorni za njihovo stanje. To su federalni premijer, ministri i ministrice: Bošnjak, Duraković, Nikšić, Uk i Vlaisavljević.

- NUB se sa ovim problemom susreće već tri decenije. Uvijek smo bili optimistični, ali nakon 30 godina to je prevršilo svaku mjeru. Direktor je svakako kriv za ovo što nam se dešava, ali i odgovorne strukture koje nisu riješile nase probleme.

Ministar Magoda je u vise navrata posjećivao ovu biblioteku, pružao nam podršku u vise navrata, nekim simboličnim, ali velikim sredstvima pomagao. Prošle sedmice nam je kazao da će izdvojiti novac kako bi nam pomogao. To neće riješiti problem, ali će nam pomoći. Apelujemo na sve vladajuće strukture da riješe naš problem finansiranja jer svjesni smo da naš pravni status u ovakvoj BiH nije lahko riješiti. Odnosno nemoguće je - kazala je Adelaida Grabovica, uposlenica Biblioteke.

Podršku uposlenicima pružili su i studenti UNSA.

- Luka Bošković, student Filozofskog fakulteta, smjer Komparativna kniževnost i informacijske nauke, kaže kako uz književnost studira i informacijske nauke, to jest bibliotekarstvo.

- Meni je NUB baza - kaže on.

#Bosna #Direktor #Finansiranje #Hercegovina #Parlament #Plaća #Podrška #PravniStatus #VladaFBiH #VladaKS #BiH