Članak

UKRAJINA

Kijev kaže da stvara 'tampon zonu' u Kurskoj oblasti i planira koridore za evakuaciju

(Patria) - Visoki kijevski zvaničnici rekli su u srijedu da Ukrajina stvara „tampon zonu“ u ruskoj regiji Kursk i planira organizovati humanitarnu pomoć i koridore za evakuaciju za civile koji žele otići ili u Rusiju ili u Ukrajinu, javio je Reuters.


Predsjednik Volodymyr Zelenskiy sastao se s najvišim zvaničnicima kako bi razgovarali o humanitarnoj situaciji i mogućem uspostavljanju vojnih uprava u područjima koja su zauzele ukrajinske snage u prekograničnom napadu koji je počeo 6. augusta.

„Naš vojni plan da... otvorimo humanitarne koridore za evakuaciju civila: i u pravcu Rusije i u pravcu Ukrajine“, rekla je potpredsjednica vlade Iryna Vereshchuk na Telegramu.

Kijev planira da organizuje pristup međunarodnim humanitarnim organizacijama koje će vjerovatno uključivati ​​Međunarodni komitet Crvenog krsta i Ujedinjene nacije, rekli su zvaničnici.

„U 'tampon zoni' treba obezbijediti hranu, lijekove i druge artikle neophodne za civilno stanovništvo“, rekao je ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmytro Lubinets na Telegramu.

Zelenskiy je rekao da se ukrajinske snage „strogo pridržavaju“ međunarodnih konvencija i humanitarnog prava.

Ukrajina je u srijedu saopštila da je njena prekogranična invazija napredovala jedan do dva kilometra u regiji Kursk od početka dana i da su njene trupe završile čišćenje ruskog pograničnog grada Sudža od ruskih snaga.

„Stvaranje tampon zone u regionu Kursk je korak koji je osmišljen da zaštiti naše pogranične zajednice od svakodnevnih neprijateljskih napada“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klymenko na Telegramu.

#CrveniKrsta #Evakuacija #HumanitarnaPomoć #Kijev #Kursk #MeđunarodneOrganizacije #Rusija #Ukrajina #VojneUprave #Zelenskiy #Svijet