Članak

ABBAS U POSJETI

Erdogan: Turska neće dozvoliti Izraelu da zapali region

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da će njegova zemlja nastojati da Izrael pozove na odgovornost za zločine koje je počinio u Pojasu Gaze i da neće dozvoliti da „zapali region“.

„Protivićemo se pokušajima Izraela da zapali region. Izrael, koji čini genocid biće pozvan na odgovornost“, rekao je Erdogan, prenio je TASS.

Erdogan je također rekao da će se palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obratiti turskom parlamentu u četvrtak. Tog dana će republički parlament održati hitnu sednicu podrške Palestini. „Abbas će danas biti naš gost, dok će se sutra obratiti parlamentu. On će cijelom svijetu objaviti borbu Palestine za slobodu.

Pokazaćemo cijelom svijetu da Abbas ima isto pravo da govori u našem parlamentu kao (izraelski premijer Benjamin) Netanyahu ima u Sjedinjenim Državama“, rekao je turski predsjednik.

Turske vlasti osudile su Netanyahuov govor u američkom Kongresu 24. jula i pozvale Abbasa da se obrati lokalnom parlamentu 15. augusta, koji je stigao u Tursku sinoć u dvodnevnu posjetu.

#Abbas #Erdogan #Gaza #Genocid #Izrael #Netanyahu #Palestina #Parlament #Sloboda #Turska #Svijet