Članak

EPIDEMIJA U KONGU

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila majmunske boginje globalnim zdravstvenim problemom

(Patria) - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je majmunske boginje (mpox) po drugi put od 2022. godine globalnom javnozdravstvenom vanrednom situacijom. Nakon velike epidemije u Demokratskoj Republici Kongo (DRK), koja se brzo proširila na susjedne zemlje, najviši nivo upozorenja SZO omogućiće više finansiranja i istraživanja pomoći u obuzdavanju bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija u srijedu je proglasila mpox globalnim vanrednim stanjem za javno zdravlje po drugi put u dvije godine, nakon izbijanja virusne infekcije u Demokratskoj Republici Kongo koja se proširila na susjedne zemlje, javio je Reuters.

Komitet za hitne slučajeve sastao se ranije u srijedu kako bi savjetovao generalnog direktora SZO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesus-a o tome da li izbijanje bolesti predstavlja „vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja“ ili PHEIC. PHEIC status je najviši nivo upozorenja SZO i ima za cilj da ubrza istraživanje, finansiranje i međunarodne mere javnog
zdravlja i saradnju u cilju suzbijanja bolesti.

„Jasno je da je koordinisan međunarodni odgovor neophodan za zaustavljanje ovih epidemija i spašavanje života“, rekao je Tedros.

Mpox se može širiti bliskim kontaktom. Obično je blag, u rijetkim slučajevima je fatalan. Izaziva simptome slične gripi i gnojne lezije na tijelu. Epidemija u Kongu počela je širenjem endemskog soja, poznatog kao clade I. Ali izgleda da se nova varijanta, clade Ib, lakše širi rutinskim bliskim kontaktom, uključujući seksualni kontakt.

Iz Konga se proširio na susjedne zemlje, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu, što je pokrenulo akciju SZO-a.

„Otkrivanje i brzo širenje nove varijante mpox-a u istočnom DRK-u, njegovo otkrivanje u susjednim zemljama koje ranije nisu prijavljivale mpox, i potencijal za dalje širenje unutar Afrike i šire je veoma zabrinjavajući“, dodao je Tedros.

Tedros je u srijedu rekao da je SZO oslobodila 1,5 miliona dolara u fondovima za nepredviđene slučajeve i da planira još više u narednim danima. Plan odgovora SZO zahtijevao bi početnih 15 miliona dolara, a agencija planira apelovati na donatore za finansiranje.

Ranije ove sedmice, najviše tijelo za javno zdravstvo Afrike proglasilo je vanredno stanje zbog mpoxa na kontinentu nakon što je upozorilo da se virusna infekcija širi alarmantnom brzinom, s više od 17.000 sumnjivih slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva ove godine, uglavnom među
djecom u Kongu.

Profesor Dimie Ogoina, predsjedavajući SZO-ovog komiteta za hitne slučajeve mpox-a, rekao je da su se svi članovi jednoglasno složili da je trenutni porast slučajeva „izuzetan događaj“, s rekordnim brojem slučajeva u Kongu.

Vakcine i promjena ponašanja pomogle su da se zaustavi širenje kada se drugačiji soj mpox-a proširio globalno, prvenstveno među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, a SZO je proglasila vanredno stanje 2022. godine.
U Kongu, putevi prijenosa trebaju se dalje proučavati, saopštio je SZO.

Još uvijek nema dostupnih vakcina, iako su u toku napori da se to promijeni i utvrdi na koga je najbolje ciljati. Agencija je također apelovala na zemlje sa zalihama da doniraju vakcine.

#Burundi #CladeIb #DemokratskaRepublika #Kenija #Kongo #Mpox #PHEIC #Ruanda #SvjetskaZdravstvena #TedrosAdhanom #BiH