Članak

RASTE ZABRINUTOST

Bijela kuća: Iran bi ove sedmice mogao izvršiti značajan napad na Izrael

(Patria) - Iran bi mogao pokrenuti „značajan“ napad na Izrael već ove sedmice, rekla je Bijela kuća u ponedjeljak, dok je američki predsjednik Joe Biden razgovarao o krizi s evropskim liderima.

„Moramo biti spremni za ono što bi moglo biti značajan niz napada“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

„Dijelimo iste zabrinutosti i očekivanja kao i naše izraelske kolege u pogledu potencijalnog vremena ovdje. Moglo bi biti ove sedmice“ dodao je.

Kirbyjevi komentari uslijedili su u trenutku kada Sjedinjene Države požuruju sa udarnom
grupom nosača aviona i podmornicom s navođenim projektilima u regiju u znak podrške Izraelu.

Iran i libanska grupa Hezbollah obećale su da će se osvetiti za prošlomjesečna ubistva političkog šefa Hamasa Ismaila Haniyeha i komandanta Hezbollaha Fuada Shukra.

Biden je u ponedjeljak pozvao lidere Francuske, Njemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva da razgovaraju o rastućim tenzijama, dodala je Bijela kuća.

Poziv je bio „uglavnom da svi lideri ponove ono što su ranije rekli u smislu reafirmacije odbrane Izraela“ i da „pošalju snažnu poruku da ne želimo da vidimo bilo kakav porast nasilja, bilo kakve napade Irana ili njegovih zastupnika“, prenio je AFP.

Lideri su također pozvali na prekid vatre između Izraela i Hamasa u Gazi, a za četvrtak su
zakazani razgovori o zaustavljanju sukoba koji je započeo kada je palestinska grupa napala Izrael 7. oktobra.

Poziv je stigao ubrzo nakon što se Biden vratio u Ovalni ured nakon produženog vikenda u svojoj kući na plaži u Delawareu.

#Bijelakuća #Iran #Izrael #Svijet