Članak

BUKTE POŽARIŠTA

Vijeće ministara BiH donijelo odluku o traženju međunarodne pomoći u gašenju požara

(Patria) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, jednoglasno je donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, nakon što su požari zadesili Bosnu i Hercegovinu.

Ovom odlukom zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letjelica za gašenje požara iz zemalja sa kojima Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume i memorandume o suradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu Europske unije (EU).

Međunarodnu pomoć za gašenje požara primaju nadležni organi za civilnu zaštitu u Bosni i Hercegovini.

Odluka će važiti dok traje opasnost od požara tijekom 2024. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Aktivna su četiri požara, a najkritičnije je na Zelengori gdje požar prijeti da ugrozi Nacionalni park Sutjeska.

Već tri dana vatrogasci i Helikopterski servis Rs, a danas i helikoper Oružanih snaga BiH ulažu maksimalne napore da se požar stavi pod kontrolu. Teren je nepristupačan, a gašenje požara otežava i vjetar.

Ministar Nešić je večeras obavio konsultacije sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem i dogovoreno je da već sutra u jutarnjim satima na gašenju požara učestvuju helikopteri iz Republike Srbije, prvenstveno na gašenju velikog šumskog požara na području Zelengore.

Nešić je poručio da će Ministarstvo sigurnosti BiH nastaviti koordinaciju pružanja pomoći ugroženim područjima s ciljem što bržeg gašenja vatrene stihije i spriječavanja dalje meterijalne štete i ugrožavanja ljudskih života i prirodnih bogatstava.

#međunarodnapomoć #požar #Vijeceministara #BiH