Članak

ISPLATI LI SE ULAGATI U BiH

Ambasada SAD upozorava investitore o izazovima u BiH: Provjerite čija je imovina, korupcija u pravosuđu, secesionisti u Rs

(Patria) - Ambasada SAD u BiH objavila je izvještaj State departmenta o ekonomskim mogućnostima i izazovima u BiH u kojem se čak 49 puta spominje riječ korupcija, a posebno u pravosuđu BiH. Signal je to i za investitore o kakvoj se državi radi. Cijeli izvještaj State Departmenta pročitajte OVDJE

Kako navode iz Ambasade potencijalni investitori žele znati gdje im ide novac kada planiraju investiciju.

"Izjava o investicijskoj klimi za BiH iz 2024. poziva ih da provedu rigorozni due diligence prije ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. To uključuje izbjegavanje izlaganja američkim sankcijama i potvrđivanje prava vlasništva nad zemljištem kako bi se izbjeglo uplitanje u potencijalno nezakonit i/ili neustavan aranžman.

Ovo je posebno važno u Republici Srpskoj, gdje secesionistički postupci lidera, nastojanja da protivustavno otmu kontrolu nad državnom imovinom i neprovođenje odluka visokog predstavnika stvaraju pravne rizike koji dodatno komplikuju poslovno okruženje.

Potencijalni investitori trebali bi tražiti informiranog pravnog savjetnika za savjetovanje o uticajima odluka Ustavnog suda BiH iz jula 2024. godine, koji je u dva slučaja visokog profila presudio da entiteti nisu nadležni da raspolažu državnom imovinom na bilo koji način, uključujući vlasništvo, vlasništvo nad zakupom, koncesiju ili privremeno korištenje. Sud je takođe jasno naveo da se svaka prenamjena državne imovine kvalifikuje kao raspolaganje, što je izričito zabranjeno", navode iz Ambasade.

#AmbasadaSAD #drzavnaimovina #investitori #izvještaj #korupcija #Rs #secesionizam #bih