Članak

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH

Bećirović o spomeniku Mehmedu Alagiću: Lažna je informacija da sam pod utjecajem Ambasade SAD odustao od dolaska na Vlašić

(Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se danas na društvenim mrežama povodom nedolaska na Vlašić 4. avgusta kada je otvoren spomenik borcima Armije RBiH "General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda".

"Kada bih svaki dan odgovarao na brojne laži onda ne bih imao vremena da se bavim ozbiljnim pitanjima. Lažove prvo treba pustiti da se valjaju u blatu njihovih laži i prevara. Istina je spora, ali je neuništiva.

Povodom lažne informacije da sam pod uticajem Ambasade SAD-a odustao od dolaska na Vlašić, jasan i istinit odgovor dao je i načelnik Travnika dr. Kenan Dautović", naveo je Bećirović te u nastavku podijelio dio Dautovićevog odgovora u vezi Bećirovićevog prisustva manifestaciji.

"Čitam komentare u vezi s predsjednikom Bećirovićem i imam potrebu demantirati ono što čitam. Ja sam kod predsjednika Bećirovića bio 31. jula. On je prošle godine predložio da Predsjedništvo BiH bude pokrovitelj ove manifestacije - "Dani pobjede, dani ponosa".

Tu ideju sam iznio Komšiću i on je to prihvatio. Također sam dobio i potvrdu da i predsjednik Bećirović hoće biti pokrovitelj. Onda mi je saopćio da neće moći prisustvovati, nisam pitao za razloge, niti sam smatrao to relevantnim. Dogovorili smo se da na otvaranju spomenemo i da se zahvalimo Bećiroviću i Komšiću koji su pokrovitelji manifestacije, ali da nije trenutno tu - istakao je Dautović.

Dautović je dodao kako očekuju dolazak Denisa Bećirovića 16. septembra kada će biti završna manifestacija "Dana pobjede, dana ponosa".

"Ne mogu prihvatiti spekulacije koje čitam. On je meni 31. jula kazao da ne može biti tu zbog drugih preuzetih obaveza, a tada niko nije znao ni kako će to izgledati. Nerealno je i nije korektno prozivati ga", rekao je Dautović.

#AmbasadaSAD #DenisBećirović #spomenikMehmedAlagić #BiH