Članak

NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

SAD šalje podmornicu s vođenim projektilima kao podršku Izraelu, Galant obavijestio Austina da se sprema veliki iranski napad

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin naredio je raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliskom istoku, saopštio je Pentagon u nedjelju, dok se region priprema za moguće napade Irana i njegovih saveznika nakon likvidacije visokih članova Hamasa i Hezbollaha.

Dok je USS Georgia, podmornica na nuklearni pogon, već bila u Sredozemnom moru u julu, prema objavi američke vojske na društvenim mrežama, bio je rijedak potez da se javno objavi raspoređivanje podmornice, prenio je Reuters.

U saopštenju nakon što je Austin razgovarao sa svojim izraelskim kolegom, Pentagon je rekao da je Austin naredio udarnoj grupi Abraham Lincoln da ubrza svoje raspoređivanje u regionu.

„Sekretar Austin ponovio je opredijeljenost Sjedinjenih Država da poduzmu sve moguće korake u odbrani Izraela i istaknuo jačanje položaja i sposobnosti američke vojne sile širom Bliskog istoka u svjetlu eskalacije regionalnih tenzija“, dodaje se u saopštenju.

Američka vojska je već rekla da će rasporediti dodatne borbene avione i ratne brodove mornarice na Bliskom istoku dok Washington nastoji ojačati odbranu Izraela.

Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa kojeg podržava Iran, ubijen je u iranskom glavnom gradu Teheranu 31. jula, u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Irana Izraelu, koji se bori protiv palestinske grupe u Gazi. Iran je za ubistvo okrivio Izrael. Izrael nije preuzeo odgovornost. Ubistvo višeg vojnog komandanta libanske grupe Hezbolalh koju podržava Iran, Fuada Shukra, od strane Izraela u Bejrutu, podstaklo je zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat. Iran je rekao da SAD snose odgovornost za ubistvo Haniyeha zbog svoje podrške Izraelu.

Reuters je izvijestio da je nekoliko američkih i koalicionih vojnika ranjeno u napadu dronom u petak u Siriji, u drugom velikom napadu posljednjih dana na američke snage usred rastućih tenzija na Bliskom istoku.

Istovremeno, Tel Aviv je obavijestio Washington da Iran priprema veliki vojni napad na Izrael.

Izraelski ministar obrane Joav Galant rekao je američkom kolegi Lloydu Austinu da se Iran priprema za veliki vojni napad na Izrael kao odmazdu za atentat na čelnika Hamasa u Teheranu.

O telefonskom razgovoru Galanta i Austina prvi je na mreži X izvijestio novinar američkog online medija Axios Barak Ravid, a poziv je potvrdilo i izraelsko Ministarstvo obrane, pojasnivši da su dvojica ministara razgovarala o operativnoj i strateškoj koordinaciji te spremnost izraelske vojske na iranske prijetnje.

#AmeričkiMinistar #BliskiIstok #Hamasa #Hezbolah #Iran #Izrael #LloydAustin #Pentagon #Podmornica #SredozemnoMore #Svijet
MT

Potrebujete kredit?
Na voljo smo vam, da vam ponudimo vsa posojila, kredite, financiranja, naložbe po ugodni obrestni meri 3% na mesec. Ponudba velja od 5.000 € do 10.000.000 € s trajanjem od 1 do 30 let. kontaktirajte nas.
E-naslov: [email protected]
Whatsapp: +386 31 409 327
Signal: +386 31 409 327
Viber: +386 31 409 327
Telegram: +386 71 391 409