Članak

NA TERENU HELIKOPTER I VATROGASCI

Na Zelengori i u Nacionalnom parku 'Sutjeska' od petka bukti požar

(Patria) - Požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska" i Zelengore se proširio, a helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova Republike srpske vatrogasce prevozi na lokaciju gdje se može djelovati sa zemlje, izjavio je Srni šef Odsjeka civilne zaštite opštine Foča Miloš Jakšić.

"Vatru gasi i Helikopterski servis Republike Srpske sa jednim helikopterom, mislim da će u toku dana doći i drugi", naveo je Jakšić.

Prema njegovim riječima, požar se proširio za 30 do 40 posto od sinoć od 19.00 sati, iako se aktivno gasi.

"Nas helikopter izbaci na jednu lokaciju i djelujemo odatle, a helikopteri gase više dijelove", pojasnio je Jakšić.
On je dodao da u gašenju učestvuju i vatrogasci sa Ilidže.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković izjavio je Srni da požar na području Nacionalnog parka "Sutjeska" i Zelengore gase vatrogasci iz Foče i pripadnici Uprave civilne zaštite, kao i da bi veći broj helikoptera sigurno značio bržu i efikasniju intervenciju.

Stojaković je rekao da su u gašenju vatre angažovani i radnici zaposleni u Nacionalnom parka "Sutjeska".

"Prema Zakonu o zaštiti od požara i Pravilniku o zaštiti šuma i poljoprivrednih površina, oni prvi i gase požar u Nacionalnom parku. Tek onda se zove vatrogasna jedinica, znači, prvo nastupaju jedinice Nacionalnog parka namijenjene za gašenje požara", pojasnio je Stojaković.

Prema njegovim riječima, ukoliko ove snage nisu dovoljne, prema vatrogasnim propisima, traži se pomoć susjednih vatrogasnih jedinica.

"Imamo na raspolaganju zemaljske snage plus helikopter Helikopterskog servisa Rs", naveo je Stojaković, te dodao da najbolju procjenu vrše kolege sa terena kada je riječ o dodatnoj pomoći.

Stojaković kaže da se na terenu procjenjuje mogućnost širenja ili presijecanja požara i sa tim informacijama se definišu potrebne snage na zemlji i u vazduhu.

Požar je izbio u petak, 9. avgusta.

#GoranStojaković #HelikopterskiServis #Ilidža #MilošJakšić #NacionalniPark #NacionalniParkSutjeska #VatrogasnaJedinica #VatrogasniSavez #ZaštitaOdPožara #Zelengora #BiH