Članak

AKTIVAN OD SUBOTE

Stanovnici bježe od velikog požara u Grčkoj

(Patria) - Hiljade stanovnika evakuisano je iz svojih domova jer veliki šumski požar nastavlja da hara sjeverno od Atine, a plamen je visok i do 25 metara, javio je BBC. U Grčkoj je od subote popodne izbilo 40 požara, a vatrogasci se i dalje bore sa sedam.

Historijsko mjesto Marathon je među područjima gdje hitne službe premještaju stanovnike na sigurno. Gorile su kuće i imanja u obližnjem gradu Varnavasu, saopštila je vatrogasna brigada.

Vatrogasci su također evakuisali ljude zarobljene u plamenu u konvoju od 20 do 25 vozila koji su pokušavali da pobjegnu iz tog područja.

Ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vassilis Kikilias upozorio je da će se izuzetno opasno vrijeme nastaviti. Grčka je upravo doživjela najtopliji juni i juli u historiji.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis vratio se u nedjelju u Atinu, prekinuvši svoj odmor, kako bi se suočio s krizom. U Varnavasu je požar koji je izbio u nedelju popodne i izgorio 100 kvadratnih kilometara zemlje.

Stanovnici Varnavasa i Grammatikosa dobili su instrukcije da se evakuišu u poruci sa nacionalnog broja za hitne slučajeve. Stanovnicima historijskog grada Marathona rečeno je da se evakuišu prema gradu Nea Makri na plaži.
Glasnogovornik vatrogasne brigade Vassilis Vathrakogiannis rekao je da se vatra brzo razbutala do ogromne veličine zbog jakog vjetra.

„Apelujemo na sve stanovnike tog područja. Radi njihove sigurnosti i s obzirom na to da vatra ubrzano napreduje, neophodno je da poslušaju upute nadležnih“, rekao je. U ovom trenutku vatra napreduje prema jezeru Marathon, a snage protiv njega stalno su pojačane, fokusirajući se na bokove i boreći se s plamenom koji je u nekim slučajevima viši od 25 metara“, dodao je.

#Atina #Grammatikos #Grcka #KyriakosMitsotakis #Marathon #NeaMakri #Varnavas #VassilisKikilias #VassilisVathrakogiannis #Svijet