Članak

BEOGRAD

Ispred Vlade Srbije održani novi protesti

(Patria) - Protest zbog hapšenja ekoloških aktivista završen je oko 20 časova ispred Vlade Srbije. Građani i aktivisti protestovali su nezadovoljni zbog hapšenja troje aktivista koji su prekršajno kažnjeni.

Nakon govora Zlatka Kokanovića iz udruženja "Ne damo Jadar" i drugih aktivista, okupljeni su blokirali raskrsnicu između Nemanjine i Ulice kneza Miloša. Saobraćaj je blokiran, a Kokanović poručuje da ostaju do daljnjeg.

Organizatori blokade ispred Vlade zapretili su da će ponovo preduzeti radikalne mere ako njihove kolege ne budu puštene na slobodu do srijede u podne. Protest protiv eksploatacije bora i litijuma u Srbiji, pod nazivom "Rudnika neće biti", održan je juče na Terazijama, a dio građana blokirao je dvije beogradske željezničke stanice - Prokop i Novi Beograd. Međutim, u ranim jutarnjim časovima, policija je opkolila građane na Prokopu da ih snima, pa ih i izbacila nešto iza 5.30h.

Dvojica aktivista su uhapšena zbog toga jer nisu htjeli da napuste stanicu, Ivan Bjelić i Nikola Ristić, navodi Marinika Tepić.

Kako piše N1 Srbiaj uhapšen je i aktivista Jevđenije Julijan Dimitrijević. Policija je rastjerala i građane koji su blokirali stanicu Novi Beograd. MUP nije saopštio da ima uhapšenih, prenijeta je izjava ministra Ivice Dačića da će policija podnijeti prijave protiv svih koji su doveli do "prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbjednosti građana". Prema najnovijim informacijama, aktivistima je određene kazna, gdje je Bjeliću određeno 40 dana, a ostalima po 30 dana.

#Bor #IvanBlejić #JevđenijeJulijanDimitrijević #Litijum #NeDamoJadar #NikolaRistić #Protest #SjevernaKoreja #VladaSrbije #ZlatkoKokanović #Region