Članak

SIGURNOST

Jordan kaže da neće biti bojno polje za Iran ili Izrael

(Patria) - Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi izjavio je u subotu da kraljevstvo neće biti bojno polje za Iran ili Izrael, jer se region priprema za mogući novi talas napada Teherana i njegovih saveznika nakon likividacije visokih članova grupa Hamas i Hezbollah.

„Nećemo biti bojno polje za Iran ili Izrael. Obavijestili smo Irance i Izraelce da nikome nećemo dozvoliti da narušava naš zračni prostor i rizikuje sigurnost naših građana“, rekao je jordanski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Al Arabiya.

„Presrećemo sve što prođe kroz naš zračni prostor ili smatramo da predstavlja prijetnju nama ili našim građanima“, dodao je.

U aprilu je Jordan rekao da je presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor dok je Teheran lansirao bespilotne letjelice i ispalio projektile na Izrael u prvom direktnom napadu te vrste. Nakon tog napada, koji je pokrenut u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku, jordanski, irački i turski zvaničnici rekli su da im je Iran dao neko rano upozorenje o svojoj akciji.

Iran je obećavao da će „kazniti“ Izrael za ubistvo Ismaila Haniyeha, političkog lidera palestinske grupe Hamas koju podržava Iran, u Teheranu 31. jula. Iran i Hamas krive Izrael za ubistvo.

Izrael nije preuzeo niti negirao odgovornost za ubistvo, što je podstaklo zabrinutost da bi se rat između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze mogao preliti u širi sukob na Bliskom istoku.

Ovu zabrinutost podstaklo je i ubistvo glavnog vojnog komandanta Hezbollaha, Fuada Shukra, u izraelskom napadu u južnom predgrađu Bejruta nekoliko sati prije ubistva Haniyeha.

#BliskomIstoku #Damasku #Hamas #Hezbollah #Iran #IsmailaHaniyeha #Israel #Izraelce #Jordan #Teheran #Svijet