Članak

NAPETOSTI

Bjelorusija pojačava vojne trupe na granici sa Ukrajinom

(Patria) - Bjelorusija je poslala još vojnika da ojača granicu s Ukrajinom, rekavši da su ukrajinske bespilotne letjelice narušile njen vazdušni prostor tokom vojnog upada Kijeva u rusku oblast Kursk, javio je Reuetrs.

Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je otpravnika poslova Ukrajine, zatražilo mjere kako bi se osiguralo da se takvi incidenti više ne ponove i sugerisalo da bi ponavljanje nagnalo Bjelorusiju da razmotri da li je diplomatsko prisustvo Kijeva u Minsku „prikladno“.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko, obraćajući se na sastanku u istočnoj Bjelorusiji, rekao je da su snage protivvazdušne odbrane u petak uništile nekoliko od „desetak“ ukrajinskih bespilotnih letjelica nakon što su narušile bjeloruski vazdušni prostor u regionu Mogilev koji se graniči sa Rusijom. Lukašenko, jedan od najbližih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da su drugi kasnije uništeni u blizini ruskog grada Jaroslavlja.

„Ne razumijem zašto je Ukrajina to morala da uradi. Moramo to ispitati“, rekao je. „Ali mi smo... jasno rekli i prenijeli im da bilo kakva provokacija neće ostati bez odgovora.“

Državni televizijski kanal Bjelorusija1 prikazao je snimke, kako je rekao, fragmenata oborenih dronova. Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo je da Minsk zahtijeva „sveobuhvatne mjere“ kako bi se osiguralo da se takvi incidenti ne ponove. „Istaknuto je... da će, ako diplomatsko predstavništvo Ukrajine u Bjelorusiji ne može imati efekta na sprječavanje ovakvih provokacija, bjeloruska strana pokrenuti pitanje prikladnosti nastavka njenog prisustva u Minsku.“

Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog Centra za suzbijanje dezinformacija, državnog tijela, napisao je na Telegramu da je raspoređivanja naoružanja u blizini granice „pokušaj pomoći Putinu i skretanje pažnje ukrajinske komande na ovaj sektor“.

Ranije u subotu, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage presrele šest dronova u regionu Jaroslavlja.

„S obzirom na situaciju u Ukrajini i Kurskom regionu Rusije, glavnokomandujući Oružanih snaga dao je naređenje da se pojačaju trupe u taktičkim zonama Gomel i Mozir kako bi se odgovorilo na takve provokacije“, rekao je ministar odbrane Viktor Krenin rekao je.

„Snage za specijalne operacije, kopnene trupe i raketne snage, uključujući sisteme Polonez i Iskander, dobile su zadatak da se rasporede na određena područja.“ Rekao je da je Bjelorusija kršenje svog vazdušnog prostora smatrala provokacijom i „bila je spremna da odgovori“.

#AleksandarLukašenko #AndrijKovalenko #Bjelorusija #Jaroslavlja #Kijev #Minsk #OružanihSnaga #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet