Članak

SAD

POKAZUJU ANKETE Kamala Harris stoji bolje od Donalda Trumpa u tri ključne države

(Patria) - Nova anketa koju su proveli New York Times i Siena College u subotu je pokazala da je predsjednička kandidatkinja Kamala Harris preuzela vodstvo u Wisconsinu, Pennsylvaniji i Michiganu, trima ključnim državama, javio je Reuters.

Harris je ispred Donalda Trumpa za četiri procentna poena u te tri države, 50% naprema 46% među mogućim glasačima u svakoj državi, prema anketama sprovedenim od 5. do 9. augusta.

Margina greške uzorka među vjerovatnim glasačima bila je plus-minus 4,8 procentnih poena u Michigenu, plus-minus 4,2 poena u Pennsylvaniji i plus-minus 4,3 poena u Wisconsinu, dodaje se u izveštaju. Ukupno je za te ankete intervjuisano 1.973 vjerovatnih birača.

Demokratski američki predsjednik Joe Biden okončao je svoju kandidaturu za reizbor 21. jula i podržao Harris nakon katastrofalne debate protiv Trumpa krajem juna. Njen ulazak je ponovo pokrenuo kampanju koja je jako posrnula zbog sumnje demokrata u Bidenove šanse da pobijedi Trumpa ili njegovu sposobnost da nastavi vladati ako pobijedi na izborima.

Ankete su pokazale da je Trump imao prednost u odnosu na Bidena, uključujući i ključne države, nakon Bidenovog nastupa u debati, ali ulazak Harris u utrku promijenio je dinamiku.

Ipsosova anketa objavljena u četvrtak pokazala je da Harris vodi Trumpa na nacionalnom nivou sa 42% prema 37%. Internetska anketa u cijeloj zemlji u kojoj je učestvovalo 2.045 osoba sprovedena je od 2. do 7. augusta i imala je marginu greške od oko 3 procentna poena.

#DonaldTrump #IpsosovaAnketa #JoeBiden #KamalaHarris #Michigan #NewYorkTimes #Pennsylvanija #Reuters #SienaCollege #Wisconsin #Svijet