Članak

PERO SEPARATIZMA

Gdje Poskokov Šušnjar stade, Večernjakov Pavković nastavi: Ustaštvo je isto, sve ostalo su nijanse!

I dok ustaško pero sanjari separatizam, eto Čovića s notesom interesa. Jer on gradi svoju državu Federaciju, šta ga briga što smo mi koji sanjamo državu BiH dopustili da nas predstavljaju političke lude koje Željana Zovko zove “dobrim dečkima”!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Oluja je osmišljena isključivo kao "made in Hrvatska". Izvedena je u teškim okolnostima embarga na naoružavanje. Američki diplomat nije, kao što Vučić tvrdi, u Oluji bio na tenku s HV-om, već na traktoru sa srpskim izbjeglicama. Suosjećao je s njima iako su mu prije toga njihovi vođe odbili Plan Z-4. Srećom. Da su ga prihvatili, u RH bi imali "RSK", moćniju državu nego što je Republika Srpska u BiH. I danas se ne bi raspravljalo je li Galbraith u Oluji u Knin ulazio na tenku ili iz njega izlazio traktorom.

Ovako završava kolumna “Nije američki veleposlanik u Knin ulazio na tenku s HV-om, već iz njega izlazio na traktoru”, čiji je autor direktor i glavni urednik Večernjeg lista Jozo Pavković.

Malo bi se toga ticalo Bosne i Hercegovine u ovom tekstu da Pavković iz svojih motiva i razloga u “odgovoru” Vučiću bosanskohercegovačku administrativnu jedinicu Republika Srpska nije nazvao državom.

Pavković tako veli da su srpski političari predvođeni Slobodanom Miloševićem, da su prihvatili plan Z-4, u Hrvatskoj bi imali tzv. Republiku Srpsku Krajinu “kao moćniju državu od Republike Srpske u BiH”. Dakle, za prvog čovjeka HDZ-ovog printanog i online glasila, entitet Republika Srpska je država.

U takvoj postavci i redoslijedu riječi, apsolutno sam siguran da nema ni promil slučajnosti. Jer Pavković je preiskusan da bi napravio omašku. I premazan svim bojama, pa u odgovoru Vučiću, u korist Hrvatske, predsjedniku Srbije nudi državu RS na štetu Bosne i Hercegovine. Jer, Pavković zna da bi rasplet po kojem bi RS jednog dana postala državica bio win-win situacija za njegovog finansijsko-političkog mentora Dragana Čovića. Bio bi to otvoren prostor da, kao što su Pelješkim mostom pregradili bosansko pravo na more, nekim drugim mostom pregrade Bosnu i Hercegovinu na srpsku i hrvatsku. Bošnjacima su već uzeli politička prava na entitetskim nivoima i kada ti nivoi postanu državice, paradržavice ili dijelovi Srbije i Hrvatske, bit će ih jednostavno “(p)očistiti”.

Riječi i poruke Pavkovića treba iščitavati i kao stavove lidera HDZ-a BiH, Dragana Čovića, jer ne postoji krizna situacija u kojoj Večernji list nije bio ključni medijski partner Čovića i njegove stranke. Pri tome, ne smijemo zaboraviti ni ono “čuvajte Republiku Srpsku” Dragana Čovića s govornice NSRS-a. Kao što ne smijemo zaboraviti ni na činjenicu da se, nakon što Čović uz pomoć EU i RH nije uspio od Bošnjaka oteti sve, okrenuo ljubitelju genocidaša, separatisti Miloradu Dodiku. Stvaranje tog saveza početak je potpune paralize Bosne i Hercegovine i uvođenje ove države u predraspadno stanje.

Dragan Čović ubjedljivo je najopasniji politički element koji Bosnu i Hercegovinu ugrožava kao krtica usjeve. Teško primjetno, skriven iza različitih maski i lepeze likova, zaklonjen iza Dodikovog ludila i separatizma, Čović provodi ratne planove HZHB-a. I u svemu tome apsolutnu pomoć ima u međunarodnoj zajednici, koja više od dvije decenije štiti ovog demokršćanskog bandita školovanog u školi UZP-a.

Pavković je megafon takvog političara, i zato je jasno da poruka o “državi RS” krije daleko snažniju poruku nego li se na prvu čini. Čović je, zahvaljujući Hrvatskoj, zaštićen u Evropskoj uniji, a baš kao i Dodik, predugo opstaje da ne bismo posumnjali da ih obojicu štiti i Ambasada Sjedinjenih Država. Čovića naročito, jer vidimo da je aktuelni ambasador SAD-a počeo ponavljati i političke laži HDZ-ovih karata.

No, najopasnije u svemu je što s prostora koji bi trebao biti prodržavni i patriotski, dolaze politička nedonoščad, pa ovakve Čovićeve poruke neometano pronalaze krajnji cilj i plodno tlo na putu razgradnje Bosne i Hercegovine.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je prvi čovjek Večernjeg lista, Jozo Pavković, preuzeo terminologiju novinarskog Thompsona Hercegovine - urednika Poskoka, Ivana Šušnjara.

Pravo govoreći, gdje Poskokov Šušnjar stade, Večernjakov Pavković nastavi: Ustaštvo je isto, sve ostalo su nijanse!

I dok ustaško pero sanjari separatizam, eto Čovića s notesom interesa. Jer on gradi svoju državu Federaciju, šta ga briga što smo mi koji sanjamo državu BiH dopustili da nas predstavljaju političke lude koje Željana Zovko zove “dobrim dečkima”!

#AmeričkiDiplomat #DraganČović #JozoPavković #MadeInHrvatska #Oluja #PlanZ4 #RasimBelko #RepublikaSrpska #VečernjiList #Vučić #izdvojeno #bih