Članak

OD JADRANA DO DUNAVA

Koliko je izgrađeno Koridora Vc i kada se očekuje kraj: Mađarska okončala radove, Hrvatska završava 2025, u BiH najduža trasa

(Patria) - Izgradnja cijelog koridora Vc traje već desetljećima. Hrvatske autoceste objavile su video u kojem donose pregled trenutne situacije na cijelom koridoru Vc kroz Mađarsku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Koridor Vc je definiran na konferenciji održanoj u Helsinkiju 1997. a povezuje Panonsku nizinu, područje Dunava sa centralnim Jadranom. Proteže se od Budimpešte kroz Osijek i Sarajevo do luke Ploče, piše N1.

Kako se vidi na snimku, Mađarska je potpuno završila svoj koridor, zadnja dionica urađena je u proljeće ove godine. Ostalo je još nekoliko kilometara koji nisu pušteni u promet, prema granici s Hrvatskom, jer se čeka da se izgradi hrvatski dio koridora.

U Hrvatskoj je izgrađeno 83,6 km do Svilaja, odnosno granice u Bosni i Hercegovini, a preostalo je još pet kilometara prema granici s Mađarskom. Dionica je trenutno u izgradnji i kraj radova se očekuju na proljeće 2025. godine.

Nešto više od trećine koridora Vc u BiH je izgrađeno, ali se ističe da je koridor kroz BiH ujedno i najduži s najzahtjevnijim terenom.

“Završetak koridora Vc nije moguće predvidjeti”, navode iz HAK-a.

Gdje se sve gradi, a koje dionice još nisu ni započete pogledajte u videu.

#BosnaiHercegovina #BudimpeštaOsijekSarajevo #HrvatskeAutoceste #HrvatskiDioKoridora #IzgradnjaKoridoraVc #KoridorVc #MađarskaHrvatskaBosna #NajdužiKoridorVc #SvilajGranicaBosna #ZavršetakKoridoraVc #BiH