Članak

OPREMA MODERNOG VREMENA

Mornarica iranske garde ima nove visokoeksplozivne projektile

(Patria) - Iranska Revolucionarna garda saopštila je u petak da njena mornarica ima nove krstareće rakete
opremljene visoko eksplozivnim bojevim glavama koje se ne mogu otkriti, prenose državni mediji.

Najava se poklapa se sa strahovima od potpunog bliskoistočnog rata nakon što je Iran obećao da će se osvetiti za atentat u Teheranu 31. jula na Ismaila Haniyeha, vođu palestinske grupe Hamas.

Iran je okrivio Izrael, dok Izrael nije ni potvrdio ni negirao umiješanost, javlja Reuters.


„U današnjem svijetu ili morate biti moćni da biste preživjeli, ili se predali. Ne postoji srednji put“, rekao je glavni komandant Garde, general-major Hossein Salami.

„Veliki broj krstarećih projektila je dodat u mornaričku flotu Garde. Ove nove rakete imaju sposobnost visoko eksplozivnih bojevih glava koje se ne mogu otkriti i mogu uzrokovati veliku štetu i potopiti svoje mete“, navodi se u saopštenju Garde. Gardijska mornarica je u saopštenju također navela da su njenoj floti dodani različiti tipovi raketnih sistema dugog i srednjeg dometa, kao i izviđački dronovi i pomorski radari.


„Ovi sistemi su među najsavremenijim protivpovršinskim i podzemnim oružjem u gardijskoj mornarici“, navodi se.

Državna televizija je u petak prikazala nekoliko komada oružja. Mornarica je dodala da je prikazano samo 210 od 2.654 sistema jer iz sigurnosnih razloga nije bilo moguće otkriti strateške.

Iran ima jedan od najvećih raketnih programa na Bliskom istoku, smatrajući takvo oružje važnom silom odvraćanja i odmazde protiv SAD-a i Izraela u slučaju rata.

Prema američkom uredu direktora nacionalne obavještajne službe, Iran je naoružan najvećim brojem balističkih projektila u regionu.

#BallisticMissiles #CruiseMissiles #ExplosiveWarheads #HosseinSalami #Iran #IsmailHaniyeh #MiddleEastWar #NavalFleet #RevolutionaryGuard #SurfaceToSurfaceMissiles #svijet