Članak

SELEKTIVNA PRAVDA

VSTV SE JOŠ HVALI TIME Dok SIPA pretresa CMS Suda BiH, zašto se niko ne bavi zloupotrebama sistema Tužilaštva BiH?

Piše: A. Čorbo-Zećo

Vijest da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, vrše pretres Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) vezano za predmete Suda Bosne i Hercegovine ponovo je dokazala da u pravosuđu BiH ništa ne funkcionira kako treba.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće gdje SIPA i vrši pretres u svom saopćenju, a skidajući odgovornost sa sebe, kako to obično i rade, napominjuća se ovaj pretres ne odnosi na cjelokupan sistem, već isključivo na, kako je navedeno, Sud Bosne i Hercegovine.

Dakle, građani Bosne i Hercegovine trebali bi kao odahnuti, jer kao s drugima, prvenstveno mislim na Tužilaštvo BiH nema problema u vezi CMS-a, a što je notorna laž, ako znamo da je bivša glavna tužiteljica Gordana Tadić završila na crnoj listi SAD upravo zbog zloupotrebi CMS sistema!

Ali, nikada se VSTV nije ozbiljnije bavio ovim pitanjem, niti problem riješio, pa vijest da SIPA pretresa isključivo sistem vezano za Sud BiH nije nikakva utjeha.

A, upravo je nedavno, tačnije 24. jula advokatski tim Fadila Novalića predao krivičnu prijavu protiv Gordane Tadić, a advokat Elmir Jahić ističe da su mutne igre oko CMS-a jedan od razloga na kojem su zasnovali osnov sumnje i podnijeli krivičnu prijavu protiv Tadić.

„Želim javnost podsjetiti da postoje dva servera jedan za Sud BiH - CMS koji je bio predmet današnjih aktivnosti SIPA-e, i drugi Tužilaštva BiH TCMS.

Pravda i istrage ne mogu i ne smiju biti selektivne i selektivno se provoditi. Podsjećam javnost da je gospođa Tadić, upravo iz razloga ručnog/manuelnog izbora "podobnih" tužilaca kojima je dodjeljivala predmete i smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, kao rezultat disciplinske mjere.

Jahić: Ručnim odabirom Tadić je formirala i podobni tim tužilac

Javnost mora znati da je nespornu zloupotrebu Tadić, sistemom ručnog odabira, a ne automatski preko servera potvrdio i Ustavni sud BiH, koji je odbio apelaciju Tadić i potvrdio disciplinske odluke.

Upravo ručnim odabirom Tadić je formirala i podobni tim tužilac kako bi povredom prava na pravično suđenje podigla optužnicu protiv gospodina Novalić Fadila i drugih.

Iz svega navedenog žalosti saopštenje koje su javnosti ponudili predstavnici VSTV-a. Žalosti što se šalje poruka javnosti "držite lopova". Zašto to kažem - zato što SIPA-a postupa po naredbi Tužilaštva BiH, instituciji u kojoj su se iste stvari dokazano dešavale i osnov sumnje da još uvijek se dešavaju.

Sve to ukazuje da je vladavina prava i pravna sigurnost ugrožena i urušena.

Kao član advokatskog tima Fadila Novalića pozivam da se u skladu sa krivičnom prijavom koju smo podnijeli jednoobrazno provodi istraga i izvrši pretres i servera Tužilaštva BiH TCMS, ali ukazujem da poštujući pravo na suđenje pred nepristrasnim sudom, da istragu ne može provoditi institucija i tužioci za koje postoji osnov sumnje, a u disciplinskom postupku i dokazano da i Tužilaštvo odnosno Tadić je činila isto, čak u pisanom dopisu nama kao advokatskom timu to je potvrdio i gospodin Džermin Pašić, tužilac kojeg je Tadić ručno i osobno odredila kao tužioca zajedno sa Hukeljić Mirzom“, kazao je Jahić.

#Bosna #CMS #ElmirJahić #FadilNovalić #GordanaTadić #Hercegovina #SIPA #Sud #Tužilaštvo #VSTV #izdvojeno #BiH