Članak

TUŽILAŠTVO KS

Zbog zloupotrebe položaja krivična prijava protiv Elmedina Konakovića

(Patria) - Tužilaštvu Kantona Sarajevo predata je krivična prijava protiv Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika Naroda i pravde.



Konaković je prijavljen zbog postojanja osnovane sumnje nezakonitog i nedozvoljenog postupanja to jeste prekoračenja granica svog službenog ovlaštenja iz člana 220. Krivičnog zakona BiH (zloupotreba položaja) i člana 383. Krivičnog zakona FBiH (primanje dara ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem), kao i člana 382a (davanje nagrada ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem).

Konaković je 7. avgusta zloupotrijebio svoj službeni položaj ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika Naroda i pravde i prekoračio službena ovlaštenja na način da je u službenim prostorijama Vlade FBiH prisustvovao sastanku, iako je bio svjestan da kao ministar vanjskih poslova BiH po zakonu o ministarstvima i drugim organima u BiH, zakonu o upravi BiH, zakonu o Vijeću ministara nema nikakvu službenu niti stvarnu nadležnost da odlučuje o raspodjeli dobiti u privrednim društvima u kojima Federacija BiH ima svoj kapital.

Iz Vlade FBiH je tada saopćeno da je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić na sastanku sa predstavnicima sportskih saveza Bosne i Hercegovine obavijestio da će se Vlada Federacije BiH odreći dijela dobiti od javnih preduzeća u svrhu finansiranja Nogometnog, Košarkaškog, Rukometnog, Odbojkaškog, te Saveza sjedeće odbojke BiH.

Sastanku, održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, prisustvovao je i zamjenik premijera i federalni ministar Vojin Mijatović, zatim ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, direktor JP „BH Telecom“ Amel Kovačević, te predstavnici sportskih saveza.

Nakon što su mediji problematizirali prisustvo Konakovića i sam ministar se oglasio pokušavši opravdati svoje prisustvo.

Na društvenim mrežama je pokušao biti i duhovit pa je kazao da na sastanku zapisnik!?

#AmelKovačević #BHTelecom #DruštveneMreže #ElmedinKonaković #KrivičniZakon #NerminNikšić #Sarajevo #VladaFederacije #VojinMijatović #BiH