Članak

FUP, FTV, IMENOVANJA

Krajem avgusta sastanak nosilaca vlasti u FBiH: Čović pred trojku stavlja novu listu želja, rok za realizaciju kraj godine

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je za posljednja tri mjeseca ova godine intenziviranje aktivnosti na političkoj sceni, kako na nivou BiH tako i Federacije BiH.

O tome je nedavno razgovarao i sa predsjednikom SDP-a i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

“Sastanak je bio u kontekstu jednog kontinuiteta, šta radimo šta trebamo pripremati”, kazao je Čović ove sedmice.

Za kraj avgusta najavio je okupljanje svih nosilaca vlasti u FBiH, Zastupničkog doma, Doma naroda i Vlade FBiH.

“I napravit ćemo plan za ta tri četiri mjeseca ispred nas. Očekujemo da će deveti mjesec biti nešto usporeniji zbog aktivnosti oko lokalnih izbora. Mislim da s te strane možemo biti zadovoljni i načinom kako tražimo rješenja za probleme koje nismo usaglasili i poželio bih da nastavimo tako”, kazao je Čović.

On je podsjetio da očekuje i imenovanje direktora FUP-a, a u toku je konkursna procedura za izbor članova Nezavisnog odbora koji provodi konkurs za direktora ove policijske agencije. HDZ ne krije interes da na tu poziciju se imenuje Hrvat blizak ovoj stranci na čemu već insistiraju godinama. Jedan od tih kandidata bio je i bjegunac Zoran Galić kojeg Vlada FBiH 2021. godine nije imenovala za direktora FUP-a. Tužbu koju je podnio protiv Vlade FBiH sud je odbacio.

No, HDZ već ima, navodno, spremno ime za ovu poziciju iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.

Također, u toku je i konkursna procedura za izbor članova Upravnog odbora RTV FBiH, a upravo zbog samog procesa i intervencija pravnih savjetnika OHR-a jedan član Zajedničke radne grupe Komisije za izbor i imenovanje Mirnes Bašić (SDA) podnio je ostavku i odbio učešće u donošenju nezakonitih odluka. Na koncu većinu u toj grupi čine članovi iz HDZ-a, NIP-a i SDP BiH. Izborom podobnih članova UO RTV FBiH ovaj javni emiter stavit će pod punu kontrolu izborom direktora i uredništva kako je to najavio Čović.

Nije tajna da Čovićeve zamisli u djelo sprovodi Trojka, kao što je bio slučaj sa izborom sudije Ustavnog suda BiH Marinom Vukojom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Dragan Mioković u intervjuu za Klix kazao je kako je imenovanje Vukoje “odlično urađen posao”.

No, dok iz Naše stranke pojedini zastupnici igraju toplo-hladno pa javno iskazuju nezadovoljstvo kao što je Damir Nikšić učinio već dva puta pitajući se koja je svrha biti dio većine u kojoj se ništa ne pitaš, postoji drugi dio Naše stranke koji je spreman podržati sve Čovićeve ideje. Pa čak i onda kada on i njegovi kadrovi blokiraju projekat Južne interkonekcije kojom bi BiH postala neovisna o ruskom plinu. Upravo taj plinovod je strateški interes SAD čiji bi plin koristila BiH preko LNG terminala na Krku u Hrvatskoj.

No, i u tom slučaju amortizuje se Čovićeva blokada te se traže načini kako izaći u susret njegovom zahtjevu da projektom “upravljaju Hrvati”. Nove zadatke i obaveze dobit će krajem ovog mjeseca. A među njima su svakako i izmjene Izbornog zakona za šta mu je potrebna podrška na nivou BiH.

A. Vrabac


#DraganČović #FTV #FUP #Trojka #želje #BiH