Članak

USVOJENO U SKUPŠTINI U MAJU 2022.

Efendić: Vojin Mijatović tražio od SDP-a da ne glasaju za ulicu 'Generala Mehmeda Alagića'

(Patria) - Predsjednik Stranke za BiH i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić oglasio se danas u vezi imenovanja jedne novoformirane ulice na području ove općine po imenu generala Mehmeda Alagića.

"Kada je na Skupštinu Kantona Sarajevo stigao prijedlog za davanje imena jednoj ulici u Novom Gradu po generalu Mehmedu Alagiću, potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović je pojedinačno zvao zastupnike SDP-a u skupštini govoreći im da ne glasaju za davanje imena ulici po “ratnom zločincu”.

Danas Vojin Mijatović odlučuje o raspodjeli dobiti BH Telekoma, a bio je u Vladi RS kada je Telekom RS prodat u vlasništvo Telekomu Srbije. Taj lik koji nije iz Federacije BiH se danas više pita u Federaciji BiH nego bilo koji politički predstavnik Bošnjaka zahvaljujući SDP-u i njihovoj besmislenoj politici koja se vodi isključivo na štetu onih koji ih biraju", naveo je Efendić.

U vijesti koju je objavila Vlada KS 30. maja 2022. godine navodi se da će se odlukom Skupštine Kantona Sarajevo, novoformirana ulica u naselju Nova Otoka, na području Općine Novi Grad, zvati ulica "Generala Mehmeda Alagića", po istaknutom vojskovođi i heroju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Tokom agresije na BiH, general Alagić je bio komandant Trećeg i Sedmog korpusa Armije RBiH. Ostat će upamćen po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa, Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta. Preminuo je 07. marta 2003. godine i sahranjen je u rodnim Fajtovcima kod Sanskog Mosta.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine KS i na osnovu zaključka Općinskog vijeća Novi Grad.

#general #MehmedAlagić #SemirEfendić #ulica #VojinMijatović #BiH