Članak

VENECUELA

Maduro blokirao pristup društvenoj mreži X na deset dana

(Patria) - Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro u četvrtak je podigao tenzije s društvenom mrežom X i njenim vlasnikom Elonom Muskom na nove visine, zabranivši platformu u toj južnoameričkoj zemlji na deset dana usred bijesa zbog spornih predsjedničkih izbora, javio je Reuters.

Maduro je rekao da je potpisao rezoluciju koju je predstavio regulator Conatel kojom je „odlučio da društvenu mrežu X, ranije poznatu kao Twitter, izbaci iz opticaja na deset dana“ i optužio Muska za podsticanje mržnje, građanskog rata i smrti.

„X odlazi iz Venecuele na deset dana“, rekao je u govoru koji je prenosila državna televizija.

Maduro i Musk su se često sukobljavali, pri čemu je vlasnik platforme upoređivao predsjednika Venecuele s magarcem, dok je Maduro okrivio Muska da je bio pokretačka snaga protesta i neslaganja nakon izbora. Oni su također ponudili i prihvatili izazove da se fizički obračunaju.

Privremena zabrana X predstavlja još jedan napad na Big Tech, nakon što je Maduro ove
sedmice pozvao pristalice da napuste WhatsApp u vlasništvu kompanije Meta u korist Telegrama ili WeChata, rekavši da se aplikacija za koristi za prijetnje porodicama vojnika i policajaca.

Izborna vlast Venecuele proglasila je Madura pobjednikom na predsjedničkim izborima 28. jula sa oko 51% glasova.

U danima nakon glasanja, izbili su protesti Venecuelanaca širom zemlje i inostranstva tražeći da Maduro odstupi i povuče se u korist opozicionog kandidata Edmunda Gonzaleza. Opozicija, koju predvode Maria Corina Machado i Gonzalez, kaže da ima kopije glasova koji pokazuju da je pobijedila na izborima sa više od 7 miliona glasova, u poređenju sa Madurovim 3,3 miliona glasova. Taj rezultat je uglavnom sličan onom koji predviđaju nezavisne izlazne ankete.

Neke zemlje uključujući Sjedinjene Američke Države, Argentinu i Čile odbile su da priznaju Madurovu pobjedu. Kina i Rusija čestitale su Maduru na pobjedi.

#ElonMusk #mrežaX #NicolasMaduro #Venecuela #Svijet