Članak

NADA SE POBJEDI

Trump kaže da bi američki predsjednik trebao imati utjecaj na monetarnu politiku zemlje

(Patria) - Donald Trump je u četvrtak izrazio frustraciju zbog nezavisnosti Federalnih rezervi i sugerisao da bi američki predsjednik trebao imati „barem riječ“ o monetarnoj politici, javio je AFP.

Trump, koji se bori protiv Kamale Harris na predsjedničkim izborima u novembru, često je kritikovao postupke predsjednika Fed-a Jeromea Powella, koga je nominovao da vodi nezavisnu američku centralnu banku, i sugerisao da možda neće tražiti da ga renominuje nakon što mu istekne sadašnji mandat do 2026. godine.

Fed je „mnogo pogriješio“, rekao je Trump novinarima tokom konferencije za novinare u Palm Beachu na Floridi.

„Smatram da bi predsjednik trebao imati barem riječ“ o monetarnoj politici, dodajući da se u nekim prilikama „veoma žestoko borio protiv njega“, što se odnosi na Powella.

„Zaradio sam mnogo novca, bio sam veoma uspješan i mislim da imam bolji instinkt od, u mnogim slučajevima, ljudi koji bi bili u Federalnim rezervama, ili predsjednik“, dodao je.

Kongres je dao Fed-u dvostruki mandat za borbu protiv inflacije i nezaposlenosti kroz monetarnu politiku i nezavisnost da određuje kamatne stope bez upliva političara u Bijeloj kući ili na Kapitol Hilu.

Trumpove primjedbe uslijedile su nakon niza sličnih komentara o Powellu i Fed-u posljednjih godina koji su naglasili njegovo nezadovoljstvo nekim odlukama koje je banka donijela. On je ranije optužio Powella za favorizovanje Demokratske stranke, što je predsjednik Fed-a negirao.

#DonaldTrump #izbori #monetarnapolitika #Svijet