Članak

DOBILA KRITIKE

Kamala Harris ne podržava embargo na oružje Izraelu

(Patria) - Kamala Harris ne podržava embargo na oružje američkom savezniku Izraelu, rekao je njen glavni saradnik u četvrtak, u jednoj od prvih suštinskih izjava o njenoj ratnoj politici u Gazi od njenog ulaska u trku za Bijelu kuću, javio je AFP.

Komentar je uslijedio dan nakon što su potpredsjednicu iznervirali propalestinski demonstranti na skupu po prvi put otkako je postala demokratski kandidat prije manje od tri sedmice. Harris se također susrela sa grupama koje se protive ratu nakon skupa u Detroitu, u Michiganu.

Učesnici su navodno rekli da su pokrenuli pitanje obustavljanja američkog oružja Izraelu.

„Ona ne podržava embargo na oružje Izraelu“, rekao je njen savjetnik za nacionalnu sigurnost Phil Gordon na društvenoj mreži X. Dodao je da je potpredsjednica „bila jasna: uvijek će osigurati da Izrael bude u stanju da se brani od Irana i terorističkih grupa koje podržava Iran“.

Harris se suočava s pritiskom lijevog krila Demokratske stranke da promijeni kurs od snažne vojne i političke podrške predsjednika Joea Bidena izraelskom ratu u Gazi. Pitanje je bitno u Michigenu, važnoj državi na izborima u novembru s velikom populacijom Arapa koji se protive ratu.

U Detroitu u srijedu, Harris je više puta prekidana od strane demonstranata. „Ako želite da Donald Trump pobijedi, onda to recite. Inače, ja govorim“, rekla je, a izraz lica joj je postao namrgođen dok je pokušavala ugušiti dobacivanja.

Kao potpredsjednica, Harris je ponekad bio kritičnija od Bidena prema izraelskoj ofanzivi u Gazi. Ona je napravila promjenu u tonu nakon što je Biden odustao od izbora, rekavši nakon što se sastala sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom da „neće šutjeti“ na situaciju.

Ali čini se da su komentari njenog savjetnika jasno pokazali da ona neće odobriti bilo kakve vrste potpune pauze u prometu oružja. Pod Bidenom, Bijela kuća je samo zaustavila isporuku jedne pošiljke teških bombi Izraelu zbog zabrinutosti o tome kako će biti upotrijebljene.

U srijedu u Detroitu, Harris i njen potpredsjednički kandidat Tim Walz susreli su se nakratko s vođama grupe „Uncommitted“ koja je mobilizovala ljude da glasaju protiv Bidena na demokratskim predizborima. Njeni osnivači rekli su za New York Times da su tražili od Harris sastanak kako bi razgovarali o njihovim pozivima na embargo, a ona im je rekla da je otvorena za sastanak.

#izbori #KamalaHarris #SAD #Svijet