Članak

STAVOVI

Ambasada SAD osudila podizanje spomenika Alagiću na Vlašiću, Begić pita kako im ne smeta naziv 'Herceg-Bosna'

(Patria) - Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini ocijenilo je uvredom za žrtve podizanje spomenika optuženiku za ratne zločine nad Hrvatima u središnjoj Bosni pokojnom generalu bošnjačke Armije BiH Mehmedu Alagiću.

"To je uvreda za žrtve i njihove obitelji", naveli su u odgovoru za Radio televiziju Herceg Bosne iz Mostara iz veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Pri tome su dodali kako "građani ove zemlje zaslužuju bolje nego da se osobi optuženoj za ratne zločine odaje počast podizanjem grandioznog spomenika na planini Vlašić."

Na toj planini u središnjoj Bosni u nedjelju je otkriven spomenik bošnjačkome generalu uz nazočnost i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Alagić je bio optužen za ratne zločine nad Hrvatima središnje Bosne dok je bio zapovjednikom 3. korpusa Armije BiH tokom 1993. godine. Preminuo je od srčanog udara 2003.

Iz američkog veleposlanstva pozvali su sve vlasti u BiH da promoviraju "međusobno poštivanje i okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati kao kod svoje kuće."

Za RTV Herceg Bosne misija Organizacije za Europsku sigurnost i suradnju (OESS) su pozvala je sve u Bosni i Hercegovini da izbjegavaju postupke i retoriku koja "podriva međunacionalno povjerenje i pomirenje."

Inače, na spomeniku je napisano "Spomenik borcima Armije RBiH general Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda".

Na Vlašiću se obraćao i Komšić koji je kazao da svi znamo da je Alagiću puklo srce od tuge. On je pitao prisutne pomisle li kada na Atifa Dudakovića, na optužene u slučaju Dobrovoljačka ili čekamo da i njima srce pukne.

Na ovakav stav Ambasade SAD reagirao je državni zastupnik Zlatan Begić (DF).

"Nismo svi isti i to su utvrdili i međunarodni sudovi! Građani ove zemlje zaslužuju bolje od ambasadora koji je prešao sve granice dobrog ukusa, koji ne poštuje građane ove zemlje i njihovu izbornu volju. Ambasadora kojem npr. nimalo ne smeta naziv medija kojem dade ovu izjavu.

#AmbasadaSAD #Ljutagreda #MehmedAlagić #spomenik #Vlašić #ZlatanBegić #BiH