Članak

PRVI PREDSJEDNIK PREDSJEDNIŠTVA RBiH

Obilježeno 99 godina od rođenja Alije Izetbegovića: Sile koje nasrću na Bosnu će se umoriti, a mi se nećemo umoriti

(Patria) - Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježena 99. godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.


Cvijeće na Kovačima položio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, kao i druge delegacije i zvaničnici.


Nakon polaganja cvijeća u organizaciji Asocijacije mladih SDA i Političke akademija SDA organizovana je Akademija na kojoj je, između ostalih, govorio Izetbegović.

On je ponovio kako rahmetli Aliji vjerovatno ne bi bilo drago vidjeti kako se obilježavaju njegovi rođendani.


"I mi bismo se bez potrebe okupljali kada bi to bilo samo reda radi. Ja mislim da ova okupljanja imaju svrhu, nešto što nama treba. On je otišao prije dvije decenije, ali je politički još živ. Bez pretjerivanja bio je uspješan lider i političar. Bio je autsajder, čovjek koji je došao bez iskustva", započeo Izetbegović.

Dodaje kako je rahmetli Alija bio autsajder u državnom i vojnom sistemu.

"Ne možemo reći da smo pobijedili vojske koje su dolazile s tri strane, mi samo nismo izgubili. Rahmetli Alija je bio glava i vrh obnoviteljskog pokreta kada su Bošnjaci u pitanju i patriotskog bh. fronta. Svi njegovi neprijatelji su ujedno i naši neprijatelji. Alija je samo išao naprijed i dobio udarce prije nas ostalih", govori Izetbegović.


Podsjeća kako je rahmetli Alija napadan na razne načine.


"Pokušali su ga fizički ukloniti. I kad je umro i mezar su mu napali. U suštini svakog napada na Aliju je bila bezrazložna mržnja i apsolutna laž. Komunisti su mislili da se istina kreira i ono u šta ubijedite. To su bili prvi veliki neprijatelji rahmetli Alije, sljedeći su bili velikosrpski nacionalisti koji su u skladu sa doktorinom njihovog vođe vjerovali da je u laži spas", navodi.

#BiH #AlijaIzetbegović #SDA