Članak

PREBAČEN U DEPO

Iz Botaničkog vrta Zemaljskog muzeja izmješten kameni sarkofag kako bi se zaštitio od propadanja

(Patria) - U Zemaljskom muzeju BiH danas je uspješno izvršeo izmještanje kamenog sarkofaga iz Botaničkog vrta u depo antičkog lapidarija kako bi se zaštitio od propadanja. U ovoj aktivnosti značajnu pomoć pružili su radnici firme Neimari d.o.o. koji su bili zaduženi za utovar i istovar kamenog sarkofaga.

"Tim konzervatora i osoblja Zemaljskog muzeja BiH, uz pomoć radnika Neimari d.o.o. su zajedničkim snagama radili na izmještanju kamenog sarkofaga kojeg je V. Radimsky donio u Muzej 1891. godine iz Bišća polja kod Mostara. Kameni sarkofag se u Botaničkom vrtu nalazi od njegovog osnivanja i ovom prilikom prebačen je u depo antičkog lapidarija kako bi se zaštitio od propadanja izazvanim vanjskim atmosferskim utjecajima.

Kamen, naizgled čvrst materijal je podložan propadanju pod utjecajima zagađenja zraka, posebno u velikim gradovima, ali i pod utjecajima mikroorganizama, poput bakterija, gljivica i lišajeva, koja uzrokuju oštećenje površine ili strukture kamena. Od sada će sarkofag da bude u zatvorenom prostoru sa odgovarajućom mikroklimom i na taj način će biti zaštićen", naveli su iz Zemaljskog muzeja BiH.

Inače, Vaclav Radimsky pripada prvoj generaciji stručnjaka Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Iako je kao geolog radio na sređivanju zbirki minerala i geološkog materijala, ostao je trajno upamćen po doprinosu u istraživanju arheoloških, prahistorijskih i antičkih lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

#BiH #Zemaljskimuzej #sarkofag #depo