Članak

BJEGUNAC

Sud BiH odobrio potjernicu za Galićem i odredio mu pritvor, sada ga potražuje Interpol

(Patria) - Sud BiH odredio je pritvor odbjeglom zamjeniku direktora SIPA-e Zoranu Galiću te donio odluku o raspisivanju Interpolove potjernice.

Ti dokumenti preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, idu u centralu Interpola koji bi početkom naredne sedmice trebao u svoju bazu crvenih potjernica ubaciti i onu protiv Zorana Galića koji se nalazi u Hrvatskoj, objavila je Istraga.

S druge strane, institucije BiH još uvijek nisu smijenile Galića sa pozicije zamjenika direktora SIPA-e. Ukoliko to ne učine do naredne sedmice, BiH će postati država koja na funkciji drži čovjeka koji je već drugi mjesec nedostupan pravosudnim organima BiH kako bi odgovarao za krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Tri osobe koje su uhapšene u istoj akciji u kojoj je trebao biti i Galić nalaze se u pritvoru.

Vijeće ministara BiH još uvijek nije razriješilo Galića jer očito ne postoji pravni stručnjak koji će omogućiti zakonito razrješenje Galića, a da pri tome dodatno ne oštete budžet institucija BiH.

Galić je putem svojih advokata zatražio dobrovoljno razrješenje zbog ispunjavanja uslova za penzionisanje i to od dana kada je pobjegao iz BiH.

#bjegunac #INTERPOL #ZoranGalić #BiH