Članak

TEŠKI GUBICI

Niger prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom

(Patria) - Niger je rekao da prekida diplomatske odnose s Ukrajinom „odmah“, optužujući Kijev da podržava „terorističke grupe“, dva dana nakon što je Mali poduzeo sličan korak, javio je AFP.

Odluke dolaze nakon teških gubitaka koje je malijska vojska pretrpjela krajem jula od strane ekstremista i separatističkih snaga, za koje su djelimično okrivili Ukrajinu.

Niger je rekao da će zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da raspravlja o ukrajinskoj „agresiji“, rekao je portparol vlade Amadou Abdramane u televizijskoj izjavi.

Nigerom i Malijem upravljaju vojne vlade koje su preuzele vlast u nedavnim državnim udarima, pokidale sporazume o odbrani s Francuskom i obratile se Rusiji za vojnu pomoć.

Nekoliko vojnika iz ruske paravojne grupe Wagner navodno je ubijeno zajedno sa malijskim vojnicima tokom julskog debakla na sjeveru zemlje.

„Vlada Republike Niger, u potpunoj solidarnosti sa vladom i narodom Malija, odlučuje potpuno suvereno da prekine diplomatske odnose između Republike Niger i Ukrajine s trenutnim dejstvom“, rekao je Abdramane.

Portparol vlade Malija pukovnik Abdoulaye Maiga rekao je u nedjelju da je Mali prekinuo odnose nakon primjedbi Andrija Jusova, glasnogovornika ukrajinske Vojne obavještajne agencije GUR. Državni mediji citiraju Jusova kako je rekao:

„Pobunjenici su dobili sve potrebne informacije koje su im bile potrebne“, bez detaljnijeg objašnjenja.

„Vlada Republike Niger je sa velikim čuđenjem i dubokim ogorčenjem saznala za subverzivne i neprihvatljive primjedbe gospodina Andrija Jusova“, rekao je Abdramane u svojoj izjavi.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je u ponedjeljak da se Ukrajina „bezuslovno pridržava normi međunarodnog prava“ i „odlučno odbacuje optužbe prelazne vlade Malija“, dodajući da žali zbog „ishitrene“ odluke Bamaka.

Trodnevne intenzivne borbe izbile su u blizini alžirske granice 25. jula u vojnom kampu u Tinzaouateneu. Separatisti predvođeni Tuarezima rekli su u četvrtak da su ubili 84 borca ​​Wagnera i 47 malijskih vojnika. Vojska Malija je priznala da je pretrpela „veliki broj“ mrtvih tokom borbi, ali nije objavila brojke.

#Alžir #Bamako #Francuska #Kijev #Mali #Niger #Rusija #Tuarezi #Ukrajina #Wagner #Svijet