Članak

REAKCIJE

Saudijska Arabija: Ubistvo lidera Hamasa krši suverenitet Irana i međunarodno pravo

(Patria) - Saudijska Arabija je u srijedu rekla da je ubistvo lidera Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu „očigledno kršenje“ iranskog suvereniteta i međunarodnog prava, navodi se u saopštenju koje je objavilo saudijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Walid al-Khuraiji, koji je predstavljao Kraljevinu na sastanku Organizacije islamske saradnje (OIC) u Džedi u srijedu, naglasio je ozbiljnost ovog kršenja, rekavši da se atentat vidi kao direktnu prijetnju regionalnoj stabilnosti i miru, javila je Al Arabiya.

U svom obraćanju, al-Khuraiji je također kritikovao Izrael zbog eskalacije nasilja nad palestinskim civilima. On je istakao nepoštivanje međunarodnih sporazuma i rezolucija od strane izraelske okupacije, što je pogoršalo humanitarnu krizu u Gazi i na Zapadnoj obali.

Al-Khuraiji je naglasio strašnu situaciju s kojom se suočavaju Palestinci, uključujući ozbiljne estašice hrane, lijekova i goriva, kao i ogroman pritisak na zdravstveni sektor. Ponovio je osudu Saudijske Arabije izraelskih napada na civile i poziv međunarodnoj zajednici da izraelske snage pozove na odgovornost za njihova djela.

Zamjenik ministra je potvrdio podršku Kraljevine za sveobuhvatno rješenje palestinskog pitanja, zalažući se za kraj okupacije i održivo rješenje koje omogućava uspostavljanje nezavisne palestinske države u skladu s međunarodnim legitimitetom i Arapskom mirovnom inicijativom.

#AlArabiya #Gaza #IsmailHaniyeh #Izrael #OrganizacijaIslamskeSaradnje #Palestinci #SaudijskaArabija #Teheran #WalidAlKhuraiji #ZapadnaObala #svijet