Članak

SAD

Biden 'nije uvjeren' u mirnu tranziciju vlasti ako Trump izgubi izbore

(Patria) - Predsjednik Joe Biden izjavio je da nije uvjeren u miran prijenos vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama ako republikanac Donald Trump izgubi na predsjedničkim izborima 5. novembra.

„Ako Trump izgubi, uopšte nisam siguran“, rekao je Biden u intervjuu za CBS News na pitanje da li misli da će doći do mirnog prijenosa vlasti nakon glasanja, prenio je Reuters.

„On misli ono što kaže. Ne shvatamo ga ozbiljno. On to misli. Sve te stvari o tome da ako izgubimo došlo bi do krvoprolića“, dodao je Biden.

Tokom martovskog nastupa u kampanji u Ohiou, Trump je upozorio na „krv do koljena“ ako ne pobijedi na izborima. Trump je tada raspravljao o potrebi zaštite američke automobilske industrije od prekomorske konkurencije, a Trump je kasnije rekao da je mislio na auto industriju kada je koristio taj izraz.

Trump je lažno tvrdio da je pobijedio na izborima 2020. godine protiv Bidena i bio je krivično optužen u Washingtonu, D.C., i Georgiji zbog nezakonitog pokušaja da poništi rezultate.

Biden je odustao od kampanje prošlog mjeseca nakon što su ga kolege demokrate pozvale da se povuče nakon loše debate protiv Trumpa. Bidenova potpredsjednica Kamala Harris kasnije je osvojila demokratsku nominaciju.

#CBSNews #DonaldTrump #Georgia #JoeBiden #KamalaHarris #Ohio #Reuters #WashingtonDC #Svijet