Članak

POSJETE

'Čuvari Bosne' u Hercegovini: Sigurnost građana mora biti na prvom mjestu, istaknuta potreba za češćim susretima

(Patria) - U proteklim danima predstavnici udruženja ‘Čuvari Bosne’ su boravili na području Hercegovine gdje su se sastali sa članovima udruženja iz Gacka, Nevesinja, Trebinja, Stoca, Mostara, Livna sa ciljem uvida u stanje, prije svega, sigurnosti građana prvenstveno Bošnjaka na tom području, kao i zaštiti ljudskih prava i ustavnog poretka.

"Povod sastanaka je sve teža aktuelna situacija u BiH i odnosima sa zemljama regije, a koju generiraju politike Aleksandra Vučića i Milorada Dodika kao i njihovi eksponenti u vidu koalicije Trojka. Naime, u ovim mjestima zabilježeni su napadi i zastrašivanje povratnika Bošnjaka, čemu je doprinijela retorika vlasti Republike srpske i Srbije.

Posebno je istaknuto da se stanovništvo ne osjeća sigurno i zaštićeno od strane državnih sigurnosnih agencija i institucija kao i političara, koji se nisu adekvatno angažirali da zaštite ovo stanovništvo zbog čega su strah i zabrinutost još veći.

Na kraju je istaknuta potreba za češćim susretima-sastancima i aktivnostima kako bi se kroz rad ‘Čuvara Bosne’, nevladinih organizacija i institucija koje imaju senzibilitet popravilo najvažnije pitanje života – sigurnost", saopćeno je.

#AleksandarVučić #Bosna #Bošnjaci #Gacko #Hercegovina #Livno #MiloradDodik #Mostar #Nevesinje #Trebinje #BiH